Ökumenikus áldással helyezték örök nyugalomra Habsburg Ottó szívurnáját

2011. július 19., kedd

Habsburg Ottó, az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fia 2011. július 4-én, 98 éves korában hunyt el. Földi maradványaitól a Habsburg család hagyományos temetkezési helyén, a kapucinus rend bécsi templomának kriptájában vettek végső búcsút. Szívurnáját az elhunyt kérésre a pannonhalmi apátság altemplomában helyzeték el július 17-én latin nyelvű vesperás keretében ökumenikus áldással.

Pannonhalma közel állt az elhunythoz, mivel itteni bencés tanárok oktatták magyar nyelvre, irodalomra és történelemre.  Várszegi Asztrik katolikus püspök, pannonhalmi főapát a szertartáson beszédében arra emlékezetett, hogy Habsburg Ottó mindvégig hű volt a bencés diákként tanultakhoz. Hitvalló katolikus keresztényként, európai műveltségű politikusként "magyar szívvel érző nagyszerű emberként" és jó családapaként élt. Ezt követően Bölcskei Gusztáv református püspök, Fabiny Tamás evangélikus püspök, Markovics Zsolt főrabbi és Várszegi Asztrik püspök, főapát mondott ökumenikus áldó imát, majd a szívurnát Habsburg Ottó két fia, Károly és György főherceg vitte le az altemplomba, amelynek padlójában helyezték el azt.   

Forrás: MTI, Fotó: Barcza János

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.