Női lelkészség és Isten előtti egyenlőség

2017. július 03., hétfő

A REV mérlegeli, hogy a korábbinál határozottabban javasolja tagegyházainak a női lelkészszentelés elfogadását, ezért egy nyilatkozat elfogadását javasolja a nagygyűlés delegáltjainak, illetve ide vonatkozó szervezeti szabályok bevezetését is tervezi.

A tervezett nyilatkozat az első reakciók alapján nagy támogatottságnak örvend a legfelsőbb döntéshozatali testület, a nagygyűlés tagjai között. 

Miközben az egyházak általában elítélik a nők ellen elkövetett igazságtalanságokat, egyesek fenntartják a nemek közötti egyenlőtlenséget azzal, hogy elutasítják a nők lelkésszé szentelését. „A nemi erőszak az egyik legnagyobb kihívás a világban” - mondta a nemi igazságosságról tartott előadásában Dr. Dorcas Gordon, a torontói John Knox College elnöke a nagygyűlés tematikus ülésén. Bár a REV tagegyházainak többsége elfogadja és gyakorolja a női lelkészszentelést, az összes régiót egybevetve majd 40 református egyház továbbra is elutasítja azt, köztük 7 európai, 18 afrikai, 3 közel-keleti és 9 dél-amerikai, illetve ázsiai tagegyház. 

A statisztikai adatok egy 2009-ben végzett kutatásból származnak, amely arra is rámutatott, hogy mindeközben a legtöbb érintett egyház nem teológiai, hanem kulturális okokra hivatkozik. „Némelyikük olyan térségben él, ahol a társadalom általában nem fogadja el, hogy nők vezető pozíciókat foglaljanak el. Mások kisebbségként élnek többségében római-katolikus vagy ortodox országokban és az ökumenikus környezetük által gyakorolt nyomás tartja vissza őket, hogy olyan döntéseket hozzanak, amely a másokat megbotránkoztatna.

Összességében tehát az egyházak elítélik a nőket sújtó igazságtalanságot, miközben fenntartják soraikban az egyenlőtlenséget. A szervezet, miután szembesült ezzel az ellentmondással, a tagegyházainak delegáltjait tömörítő nagygyűlését arra kérte, hogy ne csupán a nők felszentelését támogassa, hanem egyben álljon ki amellett, hogy azonos javadalomban részesüljenek, mint férfi kollégáik. A nagygyűlésen több ülés alkalmával hallhatnak a delegáltak személyes bizonyságtételeket nemi diszkriminációt és erőszakot elszenvedett nőktől, ahogy Isten előtti egyenlőségükre reflektáló bibliatanulmányokat is, ami segítheti őket a tervezett nyilatkozat célkitűzésének elfogadásában.

Az első tematikus plenáris ülésen a mexikói feminista teológus, Elsa Tamez, a római levél 12. fejezete alapján rámutatott, hogy Pál apostol a gyülekezetek folyamatos és mélyreható transzformációjára, átformálására hív minket: „a keresztyéneknek példává kell lenniük a világban. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy van lehetőségünk másnak lenni, mint azok, akiken eluralkodott az irigység, rivalizálás és személyes kapzsiság. A nők diszkriminációja és erőszakos haláluk óhatatlanul oda vezet, hogy önmagukat is megvessék női mivoltukban és kilátástalanságukban egyesek akár öngyilkosságot kövessenek el” – zárta bizonyságtételét Tamez.

A delegáltak július 3-án szavaznak a női lelkészszentelésről szóló nyilatkozatról. A nagygyűlés egyben a férfiak és nők egyházban betöltött szerepének szabályozására vonatkozó javaslatról is dönt, amit ajánlásként elküld valamennyi tagegyházának.

A nagygyűlés női előtalálkozóján résztvevő delegáltak önálló üzenetet fogalmaztak meg, ami hat nyelven is elérhető a tanácskozás honlapján.

Külügyi Iroda

Forrás: www.wcrc.ch

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.