Nemzetpolitika konzultáció kezdődött

2010. december 01., szerda

„A magyar identitás őrzői a végvárakban – az egyházak és a civil szervezetek” címmel tartottak konferenciát a hétvégén a temesvár-belvárosi református templomban.

„A magyar identitás őrzői a végvárakban – az egyházak és a civil szervezetek” címmel tartottak konferenciát a hétvégén a temesvár-belvárosi református templomban.

A Civil Napok elnevezéssel zajló programsorozat részeként a magyar kormány és szórványkérdéssel foglalkozó szakemberek – jórészt református személyiségek – részvételével megtartott konferencia célkitűzése a közös gondolkodás volt a szórványban lévő magyarság megmaradása érdekében. A temesvári konferenciával a kormány alakulóban lévő nemzetstratégiai tervezetéről kezdődött el a konzultáció.

„A legfontosabb feladatunk, hogy meglássuk azokat az értékeket, amelyeket a szórványban találhatunk és amelyeket mi mindannyian tudunk hasznosítani. Nincs időnk sokat várakozni” – fogalmazott az anyaországi elképzeléseket ismertetve a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában. Répás Zsuzsanna szerint egy éven belül készülhet el az új nemzetstratégia, amelyben kiemelt szerepe lesz a szórványkérdésnek.

„Mi nem csak betont, köveket és téglát szeretnénk szórványban élőknek segítségképpen adni. Fontos, hogy emellett lelki, szellemi és kulturális programok is szülessenek” – hangsúlyozta Szászfalvi László. Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: szorgalmazzák szórványközpontok és egy Kárpát-medencében egységes oktatási hálózat létrejöttét. A kormány támogatáspolitikájának célja az államtitkár szerint az asszimilációs folyamatok megállítása és egy újfajta jövőkép kialakítása.

Az egyházi és civil résztvevők saját szempontjaikat, javaslataikat fogalmazták meg. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke szerint az emberek alig várják, hogy megszólíttassanak és valamit tudjanak tenni. Szász János, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye gazdasági igazgatója elmondta, hogy a végvárat mindig erősíteni kell, mert ha ez nem történik meg, költözik a végvár.

A rendezvény házigazdája, Fazakas Csaba református esperes, a Temes megyei Civil Tanács elnöke igazi nyitásként értékelte a konferenciát.

Cz.A.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.