Nem utazik Japánba a Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja

2011. március 12., szombat

Azért döntöttek így, mert a fukusimai atomerőműben történt szombati robbanás miatt nem jutnának át azon az evakuált zónán, amelytől északra van az a terület, ahol szükség lenne a segítségre. Az MRSZ adománygyűjtést indított a bajbajutottak megsegítésére. Az orvoscsoport kész útnak indulni, ha a korlátozást feloldják.

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) szombati közleménye arról számol be, hogy a fukusimai atomerőműben történt robbanás miatt megnövelték a kitelepítés körzetét a létesítménytől 20 km-es sugárra. A segélyszervezeteket arra kérte a Japán kormány, hogy álljanak készenlétben, és várakozzanak arra, hogy biztosítani tudják számukra a bejutást. Jelenleg ugyanis nem engednek át csapatokat az evakuált zónán, melytől északra van az a terület, ahol az orvoscsoportok hathatós segítséget tudnak nyújtani. Mivel nem biztosított a segélyezési területre való eljutás, ezért döntött úgy a Magyar Református Szeretetszolgálat, hogy nem utazik ma Japánba. A hattagú orvoscsoport egyelőre készenlétben marad itthon, és továbbra is kész útnak indulni, ha a korlátozást feloldják.

alt

Készenlétben. A repülőtérről fordultak vissza az orvosok. (Középen Dr. Schmelczer Iván, a csoport vezetője.)

Mint arról korábban hírt adtunk, a Richter-skála szerint 8,9-as erősségű földrengés és több méteres szökőár pusztított pénteken Japán északkeleti partvidékén. A földrengéseknek rendszeresen kitett országban még soha nem mértek ilyen erejű földmozgásokat. A Japánt megrázó hatalmas erejű földrengés után a Magyarországi Református Egyház Elnöksége felkérte az MRSz-t, hogy lehetőségei szerint vegyen részt a katasztrófa áldozatainak megsegítésében.

Az MRSZ orvoscsoportja a közelmúltban a világ több pontján is segített, először a 2010-es haiti földrengés után. A orvoscsoport tagjai az ország különböző részeiből jelentkeztek és önkéntesként segítenek a bajba jutottakon. Az orvoscsoport szakmai vezetője dr. Sári Ferenc, és dr. Schmelczer Iván. Az orvosok folyamatosan képzésen vesznek részt, hogy jobban megismerjék egymást és a többiektől tanulva még jobban felkészültek lehessenek egy katasztrófa helyzetben. Az MRSZ orvoscsoportja szombaton indult volna a katasztrófa sújtotta szigetországba.

Az MRSZ ugyanakkor adománygyűjtést is indított a bajbajutottak megsegítésére. Az adományokat a következő számlaszámra várják: 10702019-85008898-51100005. A megjegyzés rovatba kérik feltünteni: "Japán földrengés".

Református.hu, fotó: Tóth Marianna

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió