Mi segít a kiégés ellen az egyházban és azon kívül?

2010. augusztus 06., péntek

altEzt a kérdést egyre többen teszik fel az egyházban és azon kívül is. És egyre többen keresik a burnout ellenszerét. Egyénileg és szervezett programok formájában. Hogyan látja ezt a kérdést a specialista, Klaus-Dieter Straßburg vesztfáliai protestáns lelkész?

A keresztyén magatartás megóvhat, de vezethet is kiégéshez – állapítja meg a szerző „Segít-e a hit a burnout ellen?” című tanulmányában. Szerinte lényeges, hogyan ítéli meg ki-ki a maga tetteit. Ha az egyéni cselekvés a mérték az élet értelme és eredményessége szempontjából, tehát az, amit én teszek, s gondolok jónak, helyesnek, akkor előbb-utóbb bekövetkezik a burnout. Ha viszont az egyén tudatában van saját cselekvése viszonylagosságának, s az isteni cselekvés jelentőségének, akkor ez felszabadítja annak kényszere alól, hogy ő adjon életének értelmet és biztosítsa „sikerességét”. Straßburg sok lelkigondozói eset értékelése nyomán úgy látja, hogy az egyéni élet ott és akkor megy át kiteljesülésbe, ahol és amikor a keresztyén hit és tudatosság nyilvánvalóvá teszi: nem saját erőből határozzuk meg életünk értelmét vagy értelmetlenségét, hanem Isten ereje az, ami hatékonnyá válva bennünk, segít a jó döntések meghozatalában. – Klaus-Dieter Straßburg 1980-ban kezdte meg teológiai tanulmányait, előtte adóhivatalnokként dolgozott. Előbb Göttingenben, majd Tübingenben tanult, ahol meghatározó volt számára Jürgen Moltmann reménység-teológiája. Kiváltképpen Barth és Jüngel teológiája és írásai hatottak gondolkodására. Teológiai doktorátusa után a siegeni egyházmegyében kezdett el dolgozni, 2006 óta. (ref.ch - helloarticle.com.de – 20110-08-06 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.