Elfogadták az MRE 2009. évi zárszámadását

2010. június 02., szerda

Az MRE zsinati székházának üléstermében szerdán gyűlt össze a Zsinati Tanács, amely elsősorban a Magyarországi Református Egyház gazdálkodásával kapcsolatos kérdéseket tárgyalta. Az ülés előtt Steinbach József dunántúli püspök hirdetett igét, majd Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a Zsinat lelkészi elnöke nyitotta meg a tanácskozást.

Steinbach József dunántúli püspök áhítata nyitotta szerdán a Zsinati Tanács ülését, amellyel megkezdődött a XIII. Zsinati ciklus ötödik ülése.

A 18. zsoltár első négy verse alapján elmondott igehirdetésében Steinbach József arra a kérdésre adott választ: milyen az Isten? A zsoltárt felidézve Istent kősziklaként, pajzsként és várként mutatta be.

Kőszikla, mert olyan biztos alap, amely biztosabb bármilyen ember építette alapnál. Pajzs is, ami védelmet ad, és nem támadást jelent, de azt is jelentheti, hogy védelmet nyújt: védekeznünk sem kell, Isten pajzsként megvéd minket. Isten várként is megjelenik, a dunántúli püspök szerint olyan erőd, amelybe vissza kell vonulni, problémáinkat egymással megoldani és ezután egységesen kilépni a világ elé.

Ezután a tanácstagok elfogadták a tárgysorozatot, és Bölcskei Gusztáv, az MRE Zsinatának lelkészi elnöke megnyitotta az ülést. A tiszántúli püspök kiemelte, a kormányváltás körüli időszak egyik legfontosabb eseménye az új kormány képviselőivel való találkozás lesz. Erre még nem került sor, váhatóan június 10-én tárgyalnak először a három történelmi keresztyén egyház vezetői az Orbán-kormánnyal.

Ezután következett a Számvizsgáló Bizottság jelentése a Magyarországi Református Egyház és intézményei 2009. évi gazdálkodásáról. Ezt elfogadta a Zsinati Tanács, ahogyan az MRE 2010. évi költségvetésének módosítását is.

Majd a közegyházi intézmények zárszámadásainak elfogadása következett. Közte a Bethesda Gyermekkórház, a Kálvin János Kiadó, a Református Lelkészi Nyugdíjintézet, a Reformátusok Lapja, a Református Missziói Központ, a Református Pedagógiai Intézet, a Szeretetszolgálat és az SDG Konferencia Központ tavalyi gazdálkodását áttekintette és elfogadta.

A Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) zárszámadását nem fogadta el a Zsinati Tanács, mert az elrendelt vagyonleltár még nem készült el (95 százalékos), illetve a KRE 2009-es költségvetési beszámolója még nem végleges. Kovács Zsolt Csaba, a KRE gazdasági igazgatója elmondta, hogy az egyetem 2009-ben már önállóan tudott gazdálkodni, 250 millió forintos tartalékot képzett és a Zsinat biztosította forráshoz nem kellett hozzányúlni. A Zsinati Tanács úgy határozott, hogy a KRE-t gazdálkodása újbóli vizsgálatára kötelezi, amelyről a Zsinat őszi üléséig jelentést kell tennie.

A Zsinati Tanács módosította több zsinati alapítású alapítvány alapszabályát. Ezek a Református Rehabilitációs Alapítvány, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány, a „Szárszóért” Alapítvány, a Református Közéleti Kulturális Központ Alapítvány és a Nevelőszülői hálózat alapszabályát érintette, a legtöbb esetben a kuratórium összetételében beállt változásokat kellett átvezetni.

Az MRE XIII. zsinati ciklusának ötödik ülése csütörtökön és pénteken folytatódik a Zsinat tanácskozásával.

Csepregi Botond, fotó: Kalocsai Richárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.