Megjelent a Magyar Református Nevelés legújabb száma

2012. június 18., hétfő

A Magyar Református Nevelés legújabb számában megjelent írások ötleteket, gondolatokat adnak ahhoz, hogy a hitre nevelés élményekben gazdag legyen. Amennyire sokszínű a gyermekek, fiatalok világa – olyan sokszínű és sokrétű lehet azoknak a módszereknek a skálája is, mellyel megközelíthetőek és elérhetőek.

Mindennapi hitre nevelésünk sokféle közegben történik. Az óvodák és iskolák mellett Isten kegyelméből a gyülekezeti vasárnapi alkalmainkon is jelen vannak gyermekek és fiatalok. Sokféle érdeklődéssel, igencsak sokszínű háttérrel. Különbözőségeik ellenére mégis mindenkit szeretnénk megszólítani, közel vinni hozzá Isten Igéjét. De hogyan tehető ez meg? Melyek a megfelelő utak, kulcsok, módszerek, amelyek élményt adnak és segítenek abban, hogy az Ige belsővé váljon, megérintsen és élővé legyen a gyermekekben és fiatalokban?

A Magyar Református Nevelés 2012/2 számában megjelent írások ötleteket, gondolatokat adnak ahhoz, hogy a hitre nevelés élményekben gazdag legyen. Amennyire sokszínű a gyermekek, fiatalok világa – olyan sokszínű és sokrétű lehet azoknak a módszereknek a skálája is, mellyel megközelíthetőek és elérhetőek.

Kiindulópontként Dr. Fodorné Dr. habil. Nagy Sarolta a módszertan alapjáról, a kreativitásról ír és rámutat annak öt fő vonására, öt „kis kövecskéjére". A közös vonások mellett azonban mindenkihez más és más út vezet. Minden ember – legyen gyermek vagy felnőtt, egyéni módon éli meg a világ dolgait, érti és látja az eseményeket. Így van ez a hit terén is.

Az Egyéniségre hangolva című tanulmány gyermekeink egyéni adottságait, képességeit feltérképezve segíti ráhangolódásunkat hittanosainkra. Arra kaphatunk ötleteket és javaslatokat, hogyan használjuk ezt az egyéni felfogóképességet abban, hogy a hittanórán, gyermek-istentiszteleten részt vevő gyermekek meghallják és megértsék Isten hozzájuk szóló üzenetét. Az utak keresésében Bölcsföldi András kreatív imaformákat tár elénk, néhány példát adva arra, hogyan hívogathatjuk a közös imádságra a fiatalokat.

A Mindenható üzenete kicsiknek

Az alapvetés után a tematikus szám konkrét ötletekkel, módszerekkel és módszertani bemutatóval segíti a katechéták mindennapi szolgálatát. A legkisebbek hitre nevelésével foglalkozik Fördős Kata cikke. Izgalmas és megvalósítható ötleteket ad ahhoz, hogyan keltsük fel és tartsuk fenn az izgő-mozgó, minden iránt (néha minden más iránt) érdeklődő gyermekek figyelmét, vagy éppen hogyan fogalmazzuk meg kisgyermek nyelven a Mindenható örökkévaló üzenetét az óvodában. Kustárné Almási Zsuzsanna az óvodás és kisiskolás korosztály egyik legkedveltebb módszerének alapjaival, a bábok rejtelmeivel ismertet meg bennünket. Nemcsak arról szól, hogy miért jó a bábok használata a hittan foglalkozásokon, hanem a bábozás alapvető fogalmaiba, a bábkészítés, bábtervezés rejtelmeibe is bevezet bennünket.

Minden korosztálynál használható módszertant mutat be Cs. Szabó Sándor, amikor a dramatikus hittan alapelemeiről, a drámapedagógiai metodikára épülő foglalkozás felépítéséről ír tanulmányában, melyhez egy mintát is találhatunk. Rajzoljunk a táblára! – buzdít Lazsádi Ákos képekkel és korosztályra lebontott ötletekkel szemléltetve a hagyományos tábla és kréta, valamint a táblarajzok felhasználásának lehetőségeit a hittanórákon.

A régin és megszokotton túl, a 21. század adottságaival élésre indít Kiss Gyula írása, aki a digitális segédeszközök – többek között a digitális tábla – lehetőségeit taglalja. A MRN történetében először, az Internet adta lehetőségeknek megfelelően, a cikk vonatkozó linkjei honlapunkon (www.refpedi.hu) elérhetőek. Ezen a nyomvonalon halad Miklya Luzsányi Mónika írása is, aki az Interneten elérhető tudástárról, a Katetékáról készített bemutatót.

Miklya Zsolt egy kreatív írásgyakorlattal vezeti a gondolatainkat, majd zárásként Dr. Hodossi Sándor az irodalom talaján maradva azt a kérdést vizsgálja, hogyan használhatjuk a középiskolai hittanórákon a tanulók által már ismert verseket, irodalmi alkotásokat.

A Magyar Református Nevelést a kiadó elérhetőségein lehet megrendelni.

Ugyanitt korábbi számok megrendelésére és előfizetésre is van lehetőség.

Postacím: 1146 Budapest Abonyi u. 21., Tel./Fax: 06-1-351-9842

E-mail: pompor.zoltan@reformatus.hu

 

Dr. Szászi Andrea

katechetikai szakértő


Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.