Mátraházi hívogató

2011. október 02., vasárnap

Klímája a légúti betegségekre gyógyír, de nemcsak a testet, a lelket is felüdíti. Aki pedig megkóstolja a házi készítésű eperdzsemet, vagy Kati néni híres hajtogatott pogácsáját, biztos, hogy visszatér a Mátraházai Református Üdülőbe.

Hiába lőtték szét

Az üdülőt még 1939-ben építették ifjúsági háznak, azzal a szándékkal, hogy szegény gyerekek pihenhessenek, gyógyulhassanak ott. A ház azonban nem sokáig tölthette be küldetését, mert a II. világháborúban német katonák ütöttek tanyát Mátraházán, rádióállomást létesítettek a hegy magas pontján. A frontvonal éppen Gyöngyösnél húzódott, ahonnan az oroszok teljesen szétlőtték az épületet. A református egyház a háború végén újjáépítette és kibővítette az üdülőt, amely sokak ébredésének volt a helyszíne.

Modern szobák

A hely miliője, a mátrai környezet olyan varázslatos, hogy nemcsak a lelket, hanem a testet is gyógyítja. Alkalmas elmélyülésre, meditációra és közelségre az Istenhez– mondja az intézet vezető lelkésze.

Budainé Terjék Judit a mátraházai üdülő újkori történetéről elmeséli, hogy 2006-ban teljes körűen felújították és kibővítették a házat, ahol egyidőben akár százan is pihenhetnek. Az első három szinten két-három ágyas, zuhanyzós szobák várják a vendégeket. A nagyobb családok összenyitható szobákat is kérhetnek. A konferenciatermet a csoportok térítés nélkül vehetik igénybe. Az épületben mindenhol van vezeték nélküli internetes kapcsolat. A gyerekeket játszótér, számos játék és homokozó is várja.

Lélekápolás

Református jellegét erősen őrzi a mátraházai üdülő, ahol rendszeresen szolgál úgynevezett „házlelkész”, aki vasárnapi istentiszteletet, heti két alkalommal bibliaórát tart, illetve lelkigondozói beszélgetésre is várja az üdülőket - igény szerint. Az itt üdülő vendégeknek erre nagy igénye van.
1939-es átadása óta ez a hely volt a magyaror ébredési mozgalom egyik fontos helyszíne. Nagyon sok akkori fiatal jutott itt hitre. Ezek az egykori ifjak ma már gyerekeikkel, unokáikkal térnek vissza az üdülőbe.

Szabadidő, kirándulás

A Mátra évszakonként váltja színeit, így egész évben a kirándulók, természetjárók igazi paradicsoma, több tucat különböző nehézségű túraútja télen és nyáron egyaránt jól járható.

Mátrafüreden a Baba-múzeum és viselet kiállítás, Gyöngyösön a Mátra Múzeum megtekintése kedvezményes a nálunk megszálló vendégeknek.
A közeli kalandpark télen-nyáron üzemelő bobpályával várja vendégeit. Wellness lehetőséget két szomszédos Hotel is kínál az üdülőnkben szálló vendégeknek.

Házi süti és hajtogatott pogácsa

A „legendás” konyhában több száz kilogramm eper, meggy, sárgabarack, szilva már az üvegekben sorakozik, A vendégek különösen értékelik a házi ízeket. A dzsemekből kerül a reggeliző asztalra is, és mindennap készül finom, friss házi sütemény. A mátraházai konyhában sül Kati néni híres hajtogatott, húsos pogácsája is. A vendégek nagy része szereti a magyaros konyhát, ezért ételeink jórészt ilyen jellegűek, de figyelnek a reformétkezést kedvelőkre is. Ők teljes kiőrlésű, fehér, kukoricás és korpás kenyér közül válogathatnak. Az üdülő konyhájában igény esetén diétás étrendet is összeállítanak.

További információ:
www.matrahaza.parokia.hu

Őszi-téli üdülések, árak

Foglalás, tájékoztatás
telefonon:         +36-37-374-011
mobiltelefonon:  +36-30-205-8568
e-mailben:         refudulo@gmail.com
Budainé Terjék Judit intézetvezető lelkésznél.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.