Második alkalommal ünnepeltek együtt Szatmár reformátusai

2012. október 04., csütörtök

Komoly közönségsikernek örvendett a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület Szatmár határok nélkül elnevezésű rendezvénye, amelyet második alkalommal rendeztek meg, ezzel immár hagyományt teremtve.

2012. szeptember 15-én, szombat délután a fábiánházi Ecsed Ménes Lovarda biztosított helyszínt a több mint kétezer embert megmozgató eseménynek, amelyre a történelmi Szatmár megye több református településéről is érkeztek hívek. A szabadtéri istentiszteletet megelőzően Csegei István, a Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye esperese köszöntötte az egybegyűlteket. Az esperes hozzászólásában kiemelte, méltónak kell lennünk történelmünkhöz, elődeink törekvéseihez, hitéhez. „Utat kell mutatnunk az utánunk következő generációknak, hiszen csak így maradhatunk meg keresztyénnek és magyarnak Európában“ – hangzott el Csegei István beszédében.

Az ünnepi találkozón Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke és Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke hirdetett Igét, az Istentiszteleti énekeket pedig a börvelyi református énekkar szolgáltatta.

 

A közös imát követően ünnepélyes állampolgársági eskütételre került sor. A díszemelvényen több mint negyven romániai lakos tett ünnepélyes esküt, az okiratokat pedig Fábiánháza polgármestere nyújtotta át.  A rendezvényen Fülöp István Egyesületi elnök egy rovásírásos helységnévtáblát adott Gyarmati Endrének, Fábiánháza polgármesterének, melyet az esperes meg is áldott. Az esemény ünnepélyességét fokozta, hogy ezen a napon emlékeztek meg Móricz Zsigmond halálának 70. évfordulójára, amelyen Végh Balázs Béla BBTE szatmárnémeti kihelyezett tagozatának adjunktusa, az esemény egyik főszervezője tartott beszédet.

 

A rendezvényt kulturális műsorok, illetve koncertek tették színesebbé. A szabadtéri színpadon a nagyközönséget határon inneni és túli fellépők műsorai szórakoztatták. A fellépők között egyaránt voltak nagykárolyiak, szatmárnémetiek, börvelyiek, nagyecsediek, fábiánháziak, fehérgyarmatiak és mátészalkaiakt. Az egyházi énekek és a hagyományos népdalok mellett megjelentek a néptáncok és modern táncok is.

Este két koncertet láthatott a közönség. Először Kovács Kati adott koncertet, amelyet a sokat idézett és feldolgozott slágerei tettek felejthetetlenné. Végül pedig a Nelson együttes zárta a napot színvonalas előadásával.

A késő estig tartó esemény élő fórummá vált a történelmi Szatmár reformátussága számára, amely hiszi és vallja, hogy „Erős várunk nékünk az Isten”.

A rendezvény lebonyolítását támogatással tudtuk megvalósítani, amelyet a Szatmár Leader Közhasznú Egyesület biztosított részünkre az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében.

Fülöp István

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.