Magyar reformátusok a 35. Kirchentagon

2015. június 03., szerda

Stuttgart ad otthont a Kirchentag nevű német egyházi megarendezvénynek, ahova idén is több mint százezer érdeklődőt várnak június 3. és 7. között. A cél? A hitet ünnepelni és korunk kérdéseit megvitatni. Württemberg fővárosának szívében a debreceni egyetemi gyülekezet építi fel interaktív kiállítását, Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök pedig kiemelt vendégként lesz jelen a találkozón.

A rendezvény idei mottóját a 90. zsoltár inspirálta. A Kirchentag szervezőinek a vágya ezek szerint, „hogy okosabbá legyünk”, magyarán hogy „bölcs szívhez jussunk”.

Az istenhit a bölcsesség forrása. A hit ugyanis segít megérteni saját életünket. A Kirchentag szószerinti fordításában „Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!” (Zsolt. 90,12) A bölcs szív elég okos ahhoz, hogy ne tagadja el az élet végességét. Világunk, amelyben – úgy tűnik – a halhatatlanság csupán digitális megvalósítóság kérdése, arra ösztönzi az embereket, hogy elfelejtsenek számolni. A stuttgarti Kirchentag mottója más irányba mutat. Azt üzeni, hogy Istenre igent mondani egyben a véges élet igenlését is jelenti, azaz bölcsességet kíván – foglalták össze az idei főszervezők: Frank Otfried July, a Badeni Egyház püspöke, Ellen Ueberschär, a Kirchentag főtitkára, illetve Andreas Barner, az idei Kirchentag elnöke. 

A Kirchentagon a Kárpát-medencéből is szép számmal vesznek részt. A magyar reformátusságot idén, mintegy díszvendégként, Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke képviseli, aki azon túl, hogy számos egyházi támogató partnerrel találkozik, a programban is aktívan részt vesz. Kiemelkedik ezek közül az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) által szervezett kerekasztal-beszélgetés június 5-én 16.30-tól, amelyen a püspök az Ukrajnai Német Evangélikus Egyház vezetőjével, Szergej Machewski püspökkel együtt számol be az ukrajnai politikai és gazdasági helyzetről, illetve arról, hogy a háború miként sújtja a kárpátaljai magyarokat. A Markus Merz vezette kerekasztal arra keresi a kérdést, hogy mi az, ami az egyházat „hordozza” a háborús helyzetben, milyen sajátos felelősséget ró a keresztyénekre a politikai és gazdasági krízis, és milyen szerepet játszik mindebben a nemzetközi egyházi közösség szolidaritása és támogatása.

A püspök ugyanerről a svájci reformátusok standján is beszámol egy interjú keretében, amelyre a „vörös kereveten” kerül sor június 4-én 18 órakor. A kárpátaljai egyházvezető közreműködik két istentiszteleten is. A nemzetközi református istentiszteletre június 4-én 11 órakor a Schlosskirche-ben kerül sor „A call to the heart – a call to the world” címmel, amelyre szerte a világból érkeznek a Magyarországi Református Egyház (MRE) református testvéregyházai. Az igehirdetés szolgálatát Christpher Fergusson, a Református Egyházak Világközösségének kanadai főtitkára végzi.

A Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet június 5-én közös német-magyar úrvacsorai istentiszteletet szervez a Fellbach-i Pauluskirche-ben, 19 órai kezdettel. A stuttgarti magyar közösség amúgy is kitesz magáért: június 3-án szerdán este az „Abend der Begegnung” keretében ropogós lángost kínálnak a stuttgarti belvárosban az éhes látogatóknak.

Vagyok, aki vagyok

Az MRE két évvel ezelőtti hamburgi „fellépéséhez” mérhető hozzájárulást a debreceni egyetemisták biztosítják. A Kirchentagon felépített interaktív önismereti kiállítást a 2013-as mezőtúri Csillagpontra készítette el a Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet.

A kiállítás fő célkitűzése, hogy a középiskolás, illetve a fiatal felnőtt korosztályt (16-30 év között) segítse abban, hogy megtalálják önmagukat. A kiállítás labirintusszerű felépítésében kilenc különböző utat lehet végigjárni a látogatóknak. Az útvonalak az énkeresés egy-egy részterületét járják körbe, mint például gyökereink, határaink, a csoportban betöltött szerepünk. Interaktívként határozható meg a kiállítás, hiszen ahelyett hogy kész válaszokat adna a látogatóinak, inkább arra invitál, hogy az ott látható képek, szövegek, feladatok illetve játékok beszélgetést, gondolatokat provokáljanak ki a „nézőből”, aki ekkor már nem csupán nézője lesz a kiállításnak.

A Kiállítás a két évvel ezelőtti Csillagpont után Kárpát-medencei vándorútra indult, és látogatók ezrei láthatták már Szegeden, Miskolcon, Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Debrecenben többször is.

A vándorút ezúttal külföldre vezet. Ich bin wer ich bin néven, németre fordítva Stuttgartban, a Willi Bleicher Str. 19. szám alatt, az első emeleti Meidinger Saalban (Haus der Wirtschaft) várják az érdeklődőket csütörtöktől három napon át a debreceni református egyetemisták.

Külügyi Iroda 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.