Lelkigondozás

2011. október 11., kedd

Az átélt veszteségek feldolgozatlansága, (pár)kapcsolati konfliktusok, és életvezetési, hitbeli elakadások miatt kérnek egyre többen segítséget a Református Missziói Központ Házasság-és Családsegítő Szolgálatától.

A szolgálat az egyházi vezetők támogatásával egyik stratégiai lépéseként célul tűzte ki egy országos családmissziós hálózat kiépítését, hogy minél több gondokkal küszködő, bajba jutott, illetve krízisben lévő ember -szakmai képzésben részt vett - lelkigondozói segítséget kaphasson.

Saját csapat

Első lépésként lelkigondozói hálózatépítő minikonferenciát rendezett a szolgálat október 10-én, Budapesten a Bethesda Gyermekkórházban– tudtuk meg a szolgálat vezetőjétől, Dányi Zoltántól. Elmondta, hogy a Semmelweis Egyetemen végzett mentálhigiénés- illetve lelkigondozó szakembereket hívta meg az alkalomra. A magunk szakmai csapatán keresztül szeretnének bevonni lelkigondozó önkénteseket a munkába. Többségében református lelkészek, de van köztük diakónus és elkötelezett gyülekezeti tag, akik mentálhigiénés szemléletüknek köszönhetően sokat segíthetnek a helyi közösségekben.

Egyre gyakoribb a családi krízis

Dányi Zoltán úgy véli, hogy a társadalom állapota miatt egyre nagyobb szükség van az önkéntes, mégis szakmailag képzett, hozzáértő reformátusok munkájára. A mentálhigiénés és lelkigondozó szakemberek egyházi rendezvényeken, fesztiválokon, illetve saját közösségeikben segítenek majd a hozzájuk fordulókhoz. A családsegítő vezetője azt tapasztalta, hogy az egyre gyakoribb krízishelyzetek, a kapcsolatok válsága, rendezetlensége, a válások magas száma, illetve a fel nem dolgozott gyász miatt az egyháznak az eddiginél is nagyobb figyelmet kell fordítani a rászoruló emberek lelkigondozására.
A mini konferencián Pécsi Rita, a neveléstudományok doktora tartott előadást, majd tréninget az érzelmi intelligencia témakörében.

Családsegítő hálózat növekszik, mint a mustármag

Dányi Zoltán áhítatán a mustármag és a kovász példázatát hozta Máté evangéliumából. Mint mondta a mustármag „minden magnál kisebb”, de erő rejlik benne, és ez felülről adatott erő, amely ha megfelelő helyre és környezetre talál, ott növekedésnek indul, ha pedig megerősödik, akkor faként éltető árnyékot, és biztonságot is adhat környezetének. A családsegítő hálózat is egyfajta hasonló jelenlétet adhat egyházunkban.
A családsegítő vezetője úgy fogalmazott: a mostani konferencia egy kezdeti lépés volt, de erővel és motivációval teli emberek gyűltek össze, akik saját környezetükben sokat tesznek már most és szakmai közösségbe kapcsoltan még többet tehetnek majd a gyülekezeteinkért.

Hálózatépítés jövője

A hálózatépítés jövő márciusban (2012.03.12. hétfő) hasonló rendezvény keretén belül folytatódik majd, ahova már mostantól várják a jelentkezőket, akik lelkigondozói, vagy mentálhigiénés, vagy családterápiás szakvégzettséggel rendelkeznek. Jelentkezni lehet a Dányi Zoltánnál, a szolgálat vezetőjénél 06/30-676-56-04 telefonszámon, vagy e-mailben: parcsalad@gmail.com

RMK sajtóReformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió