Légy hív mindhalálig – kiállítás a beregszászi főiskolán

2010. június 15., kedd

altA magyar reformátusság 500 éve Kárpátalján címmel nyílt kiállítás június elején a II. Rákóczi Ferenc Főiskola kiállítótermében.

A főiskola és a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) Levéltára és Múzeuma közös szervezésében megvalósult kiállítás mottójaként a Jelenések könyve 2,10 szolgált: „Légy hív mindhalálig...”

A Luther Márton által útjára indított reformáció tanai elég hamar gyökeret vertek vidékünkön, hisz már a 16. század 60-as éveiben a környéken számos református lelkész tevékenykedett, mondta bevezetőjében Soós Kálmán, a főiskola rektora. S hogy miben rejlett az új hit vonzereje? Abban, hogy választ adott a kor kihívásaira. A rektor köszöntőjében megemlékezett a kárpátaljai reformáció egyik legnagyobb alakjáról, Kálmáncsehi Sánta Mártonról is. A kiállítás címére utalva Trianonról is említést tett, hisz, mint mondta, Kárpátalja, mint olyan, nem létezik 500 éve, csupán csak egy 90 éve mesterségesen létrehozott földrajzi egység.

A közös szervezéssel kapcsolatban Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke elmondta, hogy a főiskola volt diákjai, az itt nevelt, okított szakemberek munkájának köszönhető, hogy összegyűlt az itt részben kiállított református gyűjtemény. Elszakítottságban öntudatlanul is jobban igyekszünk megbecsülni kultúránkat, megőrizni gyökereinket, fogalmazott a püspök. Az összegyűjtött és kiállított tárgyakból is látszik, őseink nem voltak kicsinyesek. Volt bennük élni akarás, hűség, áldozatvállalási készség. Erre van ma is szüksége a megmaradáshoz a Kárpát-medencei magyarságnak – mondta a Zán Fábián Sándor.

Kész Géza, a Református Levéltár és Múzeum igazgatója a főiskola kulturális és az egyház lelki ébredésének missziója kapcsán kiemelte, az általa vezetett intézmény mindkét misszióból szeretné kivenni a maga részét. Hozzátette, a kiállított úrasztali edények, terítők, templomaink kialakítása, sőt, a megmaradt iratok is mind-mind árulkodnak az építőkről, készítőkről, akik miközben szinte mindig keményen küzdöttek a mindennapi megélhetésért, sosem sajnáltak tehetségükből, javaikból az élő Istennek áldozni, s ennek az eredményét láthatjuk ma itt. Majd Hájas István levéltáros szólt a jelenlévőkhöz, aki pohárköszöntőjében hangsúlyozta, Isten is örömét leli a szép, az emberi szemet is gyönyörködtető dolgokban, szolgálja hát ez a kiállítás is az Ő dicsőségét.

A válogatott darabokból álló kiállításnak két hétig ad otthont a főiskola Gross Arnold kiállítóterme, ahol többek között fotókat, úrasztali terítőket, úrvacsorai kancsókat, serlegeket, ill. számos régi gyülekezeti jegyzőkönyvet is megtekinthetnek az érdeklődők.

Harsányi Andrea

forrás: reformatus.com.ua

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.