Lecsapott a vihar a siteri műemléktemplomra

2018. június 18., hétfő

A múlt heti Magyarországon, Partiumon és Erdélyen végig haladó vihar megrongálta a Nagyváradtól 21 kilométerre fekvő Siter Árpád-kori református templomát is. A helyreállításhoz segítséget kér a gyülekezet.

Szomor Attila helyi lelkipásztor közösségi oldalon közzétett bejegyzése szerint a keddi vihar a műemléktemplom tetőpárkányának nagy részét leszakította – „tégláról-téglára szétszedte, kitépte a helyéről, több méterre repítve a téglákat a templomtól" –, a templomfalon 7 méter hosszú és 0,5 méter széles rést hozva létre. Mint írja, az első becslés alapján 25000–30000 lejre – mintegy 1,7–2,1 millió forintra – lenne szükségük a helyreállításhoz, ami fedezné a teljes munkálatot és a szükséges anyagot is.

A pénz előteremtésére adakozást hirdettek. „Az imádságos és kézzelfogható, pénzbeli segítséget szeretettel fogadjuk és megköszönjük" – olvasható a felhívásban. Adományokat a következő bankszámlaszámra várnak:
Parohia Reformata Sisterea
Banca Comerciala Romana S.A.
IBAN: RO89RNCB0032046462720001
SWIFT-kód: RNCBROBU

További információ a lelkipásztor telefonszámán (+40-740-133013) kérhető.

A síteri református templom az Alföld keleti régiójának egyik legértékesebb Árpád-kori műemléképülete. Különlegességét a mészrétegek alól több ízben is előkerült falképek, valamint a hajó délkeleti sarkában felfedezett baldachinszerű, festett oltárépítmény (cibórium) adja. Utóbbi rendkívüliségét jelzi, hogy a Kárpát-medencében ezen kívül egyetlen álló, 15. századi cibóriumot ismerünk. 2002-ben kezdték meg a templom régészeti feltárását, majd a Magyar Kormány támogatásával újították fel, a megújult templomot 2015 októberében adták át Csűry István királyhágómelléki püspök szolgálatával.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.