Ökumenikus testület az igazságos gazdaságért

2013. szeptember 11., szerda

Gazdasági szakértőkből álló új ökumenikus testület keresi az egyházak segítségnyújtási lehetőségeit egy etikus, igazságos és fenntartható gazdasági és pénzügyi rendszer megvalósítására.

Az újonnan megalakított testület első ülését augusztus 23. és 25. között tartotta Bossey városában, Svájcban. Az új pénzügyi és gazdasági struktúra kérdésének megvitatására létrehozott testületet az Egyházak Világtanácsa (EVT), a Református Egyházak Világközössége (REV), a Evangélikus Világszövetség és a Világmissziós Tanács hozta létre.

A három napos találkozó során komoly vita alakult ki a Sao Paulo-i Nyilatkozat gyakorlati megvalósításával kapcsolatban, amelyet az Egyházak Világtanácsa (WCC), a Református Egyházak Világközössége (WCRC) és a Világmissziós Tanács közös nyilatkozatukként jelentetett meg Braziliában a tavalyi évben (A dokumentum pontos címe: Sao Paulo-i Nyilatkozat: Nemzetközi pénzügyi átalakulás az életet szolgáló gazdaságért). A nyilatkozat látható akciókra bíztat, így biztosítva a társadalmi integrációt, a nemek közti egyenlőséget és a környezetvédelmet, mindeközben egyértelmű határokat szab a nyerészkedésben, így segítve elő az „Életet szolgáló Gazdaság" megvalósulását.

„A pénzügyi rendszernek az emberekért kell működnie, és nem fordítva", mondta Barry Herman, a találkozó egyik résztvevője, a New York-i New School Nemzetközi Kapcsolatok Doktori programjának főmunkatársa. Herman kiemelte a pénzügyi tranzakciós adók ügyét, amelyet szükséges lenne a Sao Paolo-i Nyilatkozat szellemiségében a gyakorlatban megvalósítani. Herman más megoldást lát a pénzügyi források bővítésére: „Szükséges növelni az adókerülők adófizetését, akik igen nagy csoportot alkotnak, ezáltal a társadalom jelentős részét képezik." Az adóelkerülés nem a névtelen bürokrácia elleni cselekedet, hanem azok ellen a személyek ellen irányul, akiknek több adót kell fizetniük az adókerülők által okozott hiány miatt. Ennek következtében kevesebb és alacsonyabb minőségű közellátásban részesülnek.

Valós befektetések

Gerhard Wegner, a Német Protestáns Egyház (EKD) tagja arról a keresztény szemléletű megközelítésről beszélt, hogy miként segíthet a Sao Paulo-i Nyilatkozat az erkölcstelen gazdaság helyett az „igazságos gazdaság" megteremtésében. Az ökológiai katasztrófák előidézése az egyik legfőbb kihívás, amivel a közösségeknek szembe kell nézniük, éppen ezért Wegner szerint a globális környezeti igazságosság megvalósulásához szükség van egy „valós átalakulást eredményező befektetésre". A megfelelő mennyiségű tőke mozgósításához szükség van a pénzügyi piacok erkölcsi értelemben vett átalakulására, vagy ahogy a Sao Paulo-i Nyilatkozatban olvasható, „újrarendezésére". "Ehhez pedig változtatnunk kell az igazságos gazdaságról alkotott elképzelésünkön".- tette hozzá Wegner.

A nők számára pénzügyi szolgáltatásokat biztosító venezuelai Women's Development Bank (spanyolul Banmujer) elnöke, Nora Castenada, akit a néhai elnök, Hugo Chavez nevezett ki, kiemelte az igazságos gazdaság megvalósításáért tett törekvések női és férfi szempontjait, illetve azok fontosságát. „A nők gyakran élnek a szegénység küszöbén. A gazdasági igazságtalanságról beszélve, fontos a két nem szempontjainak összehangolása, és a Sao Paolo-i Nyilatkozatban kijelölt irányelv." Ezt az elvet próbáltuk mag alkalmazni a Banmujer programjában, melynek célja a nők mikrohitelekhez jutásának elősegítése. Ezzel a támogatással a nők is részesei lehetnek annak a folyamatnak, melynek célja, hogy véget vessen a szegénységnek, így jutva el egy etikus gazdasági rendszer megvalósulásához.

Castenada szerint a női hiteligényekkel foglalkozó projektjüknek hosszantartó hatása van a venezuelai társadalomra. Az országban a családok többsége igen nehéz körülmények között él, és ezeknek a családoknak az élén legtöbbször nő áll. Castenada szeretne együttműködni az egyházakkal a Sao Paulo-i Nyilatkozat gyakorlatba történő megvalósításában. Úgy véli, egy ilyen együttműködés megerősíti az egyházakat abban, hogy a szegények oldalán kell állniuk.

A találkozón Rogate Mshana, az Egyházak Világtanácsa PWE (Szegénység, Gazdagság és Ökológia) programjának felelőse ismertette az ökumenikus bizottság hatáskörét. „A bizottság az Egyházak Világtanácsa, a Református Egyházak Világközössége, a Lutheránus Világszövetség, és a Világmissziós Tanács felé tanácsadói jogkörrel rendelkezik a Sao Paolo-i Nyilatkozat javaslatainak megvalósításának folyamatában, így folytatva Joseph Stiglitz professzor elnökletével működő, a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Rendszer Reformjáért felelős Bizottság értékes munkáját."

Olav Fykse Tveit, EVT főtitkár; Setri Nyomi, REV főtitkár, Ralston Deffenbaugh a Lutheránus Világszövetség főtitkára és Collin I. Cowan a Világmissziós Tanács főtitkára szintén jelen voltak a találkozón. Mindannyian értékelték az ökumenikus testület tagjainak elkötelezettségét, miszerint a testület kéri az ökumenikus szervezeteket, hogy reagáljanak az gazdasági igazságosság problémájára.

Külügyi Iroda
Fordította: Rózsa Nikolett
Forrás: Oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.