Ökumenikus kampány az éhezés leküzdésére

2015. augusztus 18., kedd

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) felhívást tett közzé, amelyben egyházakat és magánszemélyeket is az éhezés teljes felszámolását célzó ENSZ-kampányhoz való csatlakozásra buzdítja.

Az EVT saját kezdeményezésén, az egyházak és egyházi intézmények AIDS és éhezés kapcsán szószólóként fellépő hálózatán keresztül szólított fel az ENSZ „Zero Hunger” nevű kampányának támogatására. Az Ecumenical Advocacy Alliance (EAA) nevű hálózat helyettes koordinátora, Manoj Kurian hangsúlyozta, hogy a kihívás az Ételt az életért (Food for Life) kampány része. „Senkinek sem szabadna éheznie, különösen egy olyan világban, amelyikben már így is több élelmiszert állítanak elő annál, mint amennyivel mindenkit jól lehetne lakatni” – fogalmazott a szakember. „Olyan fenntartható és hulladékmentes élelmezési rendszert alakíthatnánk ki, amelynek segítségével mindenki táplálékhoz jutatna és kis- és családi gazdaságok is támogatásban részesülnének.”

Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára három évvel ezelőtt indította útjára „zero hunger challenge” néven az éhezés felszámolását célzó kampányt, hogy mindenkit mozgósítson: kormányokat, világszervezeteket, civilszervezeteket, üzleti csoportokat és gazdaszövetkezeteket, szakszervezeteket, fogyasztói csoportokat, tudományos és akadémiai köröket.

Az EAA Ételt az életért programja kezdettől része a globális kihívásnak, felismerve, hogy világszerte 800 millió, azaz kilencből egy ember krónikusan éhezik. Az alultápláltság még nagyobb tömeget érint. Mintegy 500 000 gyerek vakul meg évente A-vitamin hiányban – úgy, hogy felük egy éven belül életét veszti. Becslések szerint 2,1 milliárd ember túlsúlyos vagy elhízott – úgy, hogy közülük is sokakat alultápláltsággal diagnosztizálnának egy vizsgálat esetén. A teljes élelmiszerkészlet mintegy harmada vész kárba vagy végzi hulladékként minden évben világszerte a termelés, szállítás és feldolgozás során vagy háztartási hulladék formájában.

Kurian szerint a keresztyének számára hitüktől elválaszthatatlan, hogy elkötelezzék magukat a megfelelő, tápláló étkezés biztosítása mellett. „A Biblia sok története szól az éhezésről. Máté evangéliuma közvetlenül szólít meg minket (»éheztem, és ennem adtatok« Mt 25,35) számos más bibliai példázattal együtt, amelyek mind az éhezés leküzdésében való szerepünket hangsúlyozzák.”

A „zero hunger challenge” kampány közösségeket és egyéneket egyaránt arra ösztönöz, hogy aktívan vegyék ki részüket az éhezés teljes felszámolásában. Ennek része az olyan kezdeményezések és politikák támogatása, amelyek a két év alatti gyerekek alultápláltság miatti fejlődési rendellenességeinek felszámolását, a megfelelő táplálékhoz való teljes körű hozzáférést, fenntartható ellátási rendszert, a kisgazdák termelékenységének és bevételeinek száz százalékos növekedését vagy éppen a teljes hulladékmentességet célozzák meg.

Külügyi Iroda

Forrás: www.oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.