Kultúra és misszió

2013. szeptember 04., szerda

A Templomok Éjszakáját szeptember 14-én rendezik meg országszerte. Ennek céljáról, missziós lehetőségeiről és az idei fellépőkről faggattuk a budapesti Szilágyi Dezső téri református gyülekezet vezető lelkészét, Illés Dávidot.

2011 óta vesz részt gyülekezetük a Templomok Éjszakáján. Magas színvonalú programjaik idén is kiemelkednek az eseménysorozatból. Mit gondol, miért van szükség ilyen rendezvényekre?

Jó kezdeményezésnek tartom a Templomok Éjszakáját. Kiváló alkalom arra, hogy kitárjuk a kapuinkat, és az emberek benézhessenek a templomainkba – olyanok is, akik eddig nem mertek vagy nem volt rá lehetőségük. Gyülekezetünk sokat gondolkozik azon, hogyan nyisson a körülötte lévő világra: próbál kapcsolatban lenni a helyi önkormányzaton keresztül civil és felekezetközi szervezetekkel, helyi iskolákkal, óvodákkal. Sokféle módon próbálunk nyitni az emberek felé. A Templomok Éjszakája jó lehetőség arra, hogy megmutassuk magunkat.

Mit tud ilyenkor a gyülekezet megmutatni az életéből?

Azt tudjuk megmutatni, hogy a templomba járó emberek sem különbek a Deákné vásznánál, nagyon sok dologban hasonlítunk azokhoz az emberekhez, akik nem járnak gyülekezetbe: szeretjük a zenét, a művészeteket, a teremtett világ különböző szépségeit, értékeit. Azt tudjuk ezzel mondani, hogy ha mi olyanok vagyunk, mint ők, akkor ők miért ne lehetnének olyanok, mint mi. Nem sok minden választ el bennünket, sőt talán semmi sem... Tavaly Márai Füveskönyvéből olvastunk részleteket, utána egy pohár borral koccintottunk a kijáratnál. Az a célunk, hogy az emberek jól érezzék magukat nálunk, és az eddigi félreértéseiket, esetleg téves feltételezéseiket át tudják gondolni, meg tudják változtatni. Nemcsak koncertek hangzanak el ezen az estén, hanem beszámoló a gyülekezeti életről és bizonyságtételek is. Tavaly például Gundel Takács Gábor beszélt arról, hogy miért szeret ebbe a templomba járni.

Tud olyan gyülekezeti tagról, aki a rendezvény után csatlakozott a közösségükhöz?

Ezek a programok mindig apró lépések az emberek felé. Egyszer csak valakiben elindul valami, párszor benéz hozzánk, kerülgeti a templomot, beül a hátsó padba, aztán egyre előrébb ül, végül elszánja magát, és még közelebb lép. Nagyon lassú folyamatok ezek.

Milyen műsorral készülnek idén?

Folklór, könnyű- és komolyzene is szerepel idén a programunkban. Fellép a Romano Glaszo, Gulyás Csilla hárfaművész, az Ars Nova Énekegyüttes, a 4 Akkord Show Kórus és Kéringer László. Mindezek közé viszünk lelkiséget, az evangélium üzenetét. A gyülekezet lelkészei köszöntik, a gyülekezet tagjai bibliai ételekből készült kóstolókkal kínálják a vendégeket. Nem kifejezetten szakrális műsorral készülünk, e tekintetben is nyitunk a világ felé, de mindenképpen a közös értékeket felmutató művészeti alkotások jelennek meg.

Idén hetedik alkalommal rendezik meg az Ars Sacra Fesztivál első estéjén, szeptember 14-én a Templomok Éjszakáját a Kárpát-medencében. Az ökumenikus rendezvényhez csatlakozó templomok ezen az estén megnyitják a kapuikat, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Az érdeklődök megtekinthetik a templomok építészeti, művészeti értékeit, előadásokat, beszélgetéseket, gyerekprogramokat, filmvetítéseket, koncerteket, kiállításokat látogathatnak. A szervezők várják a református gyülekezetek csatlakozását.

Szenci-Kovács Emese
Fotó: Kalocsai Richárd
Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2013. szeptember 8-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.