Közös haladás

2014. február 26., szerda

Az Egyházak Világtanácsának (EVT) Végrehajtó Bizottsága február elején Svájcban ülésezett azzal a céllal, hogy a 10. Nagygyűlés határozatait átültessék a stratégiába. A bizottság szem előtt tartja az egyházak „lelki zarándoklatát az igazságosságért és békéért."

2013 novemberében a dél-koreai Puszan városában ült össze az EVT Nagygyűlése, melynek záró üzenetében olvasható: "Együtt kell haladnunk. A puszani tapasztalataink kihívásainak fényében arra hívunk minden jó akaratú embert, hogy Istentől kapott ajándékaikkal szánják oda magukat a változásra. A Nagygyűlés arra hív, hogy csatlakozz a zarándoklathoz."
A puszani Nagygyűlést követően február 7 és 12 között első alkalommal találkozott az EVT Végrehajtó Bizottsága, a tanácskozás helyszíne a Genftől nem messzi bossey-i Ökumenikus Intézet volt. Az Egyházak Világtanácsának főtitkára, Dr. Olav Fykse Tveit a nyitóbeszédében elmondta, hogy ez a zarándoklat az igaz lelkiségről és emberségről szól. „Imádkozom azért, hogy ezen a lelki zarándoklaton őszintébb és tisztább emberekké válhassunk mind magunk, mind mások felé, és nyitottá a bennünk és a világban munkálkodó Szentlélek vezetésére."

Hangsúlyozta az egyházak „közös haladásának" gondolatát. Meg kell értenünk, hogy ez milyen változást jelent a nyelvben, kilátásainkban, módszereinkben és feladatainkban. Egy olyan szövetség tagjai vagyunk, amely 1948-ban abból a vágyból született, hogy együtt akarunk maradni" – mondta.

Tveit számos példával illusztrálta az Egyházak Világtanácsának és tagegyházainak munkáját, azzal a szándékkal, hogy valóságosabbá tehessék az igaz béke eszményét. Beszélt a dél-szudáni és szíriai egyházakról, továbbá számos olyan jelentős dokumentumról, amelyek a keresztyén egységet érintő kérdésekkel foglalkozik, mint például az ökológia, környezetvédelem, missziók, gazdasági igazságosság és a mindenkit megillető jogok kérdése. Emellett felhívta a figyelmet a Római Katolikus Egyházzal való szorosabb együttműködés lehetőségeire, Ferenc pápa nyilatkozatai alapján.

Érzések, elvárások, aggodalmak

Dr. Agnes Abuom, az EVT Központi Bizottságának moderátora, a Végrehajtó Bizottságnak tett első jelentésében a következőket fejtette ki: "Az EVT 10. puszani Nagygyűlése után újra összegyűltünk, és mindnyájunkban ott élnek azok az érzések, elvárások, aggodalmak és gondolatok, amelyeket Nagygyűlés feladata, saját szerepvállalásunk és feladatunkból alapján most a tárgyaló asztalhoz hoztunk." 

"Olyan időszakban találkozunk, amikor a világ új kihívásokat tartogat az államok, közösségek, egyházak és ökumenikus mozgalmak számára" – utalva a dél-szudáni és szíriai válságos helyzetre és a szegényeket és gazdagokat egyre inkább elválasztó egyenlőtlenségekre világszerte. Tveit hozzátette, hogy "az egyházak különbségeik, belső kihívásaik, konfliktusaik, eltérő kultúrájuk és származásuk ellenére egy közösséget alkotnak, és ez a közösség együtt tanul és fejlődik".

„Az igazságosságért és békéért tett közös lelki zarándoklatunk megköveteli az egyházak, a szociális és civil szervezetek mélyebb elköteleződését, csak úgy, mint a kölcsönös együttműködést az EVT és a Regionális Ökumenikus Szervezetek, Országos Keresztyén Tanácsok valamint a tagegyházak között" – mondta el Abuom. "Reményt kell nyújtanunk a világnak, amely az igazságosságért és békéért könyörög. Erősnek és nagyon bátornak kell lennünk, hogy elvégezhessük a kötelességünket, mint az Egyházak Világtanácsának egyik kormányzó testülete. Mindnyájunknak felelni kell majd, hogy milyen módon járultunk hozzá Isten Országának felépítéséhez" – fejezte ki.

Az EVT Központi Bizottsága júliusban tanácskozik, melynek tagja az MRE lelkészi elnöke, Dr. Bölcskei Gusztáv püspök is.

Külügyi Iroda
Fordította: Polgári Anita
Forrás: Protestantnews

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.