Közadakozásból építenek óvodát Kárpátalján

2016. január 09., szombat

A Kárpátaljai Református Egyházkerület tulajdonába kerül az az óvoda, amelyet Hódmezővásárhely épít fel Mezőváriban. Az elhatározás azután született meg a hódmezővásárhelyi közgyűlésben, hogy egy küldöttség négymillió forintos adományt vitt el Mezőváriba. Az ott látott állapotok arra sarkallták őket, hogy új óvodát építsenek a településen. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Hódmezővásárhely önkormányzata indította a kezdeményezést, amelyhez helyi cégek és magányszemélyek is kapcsolódtak.

Több száz adakozó segített már

Eddig ötvenhatmillió forint értékű pénzadomány, tárgyi illetve önkéntesmunka-felajánlás gyűlt össze – mondta lapunknak Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere. A településről több mint négyszázan tettek felajánlást, közülük sokan néhány száz forinttal segítettek, egy vállalkozás tízmillió forint értékben ad építőanyagot, továbbá van már a felajánlások között szaniteráru, illetve jelentkeztek festési, burkolási munkára is vásárhelyi mesteremberek.

Több száz gyerek várja az óvodát
Mezővári a kárpátaljai Beregszászi járás faluja, néhány kilométerre fekszik a mai magyar–ukrán határtól. A településen háromezer-kétszázan élnek, közülük a polgármester szerint három-négyszáz gyermek óvodás korú. Vári református temploma a 15. században épült, a gyülekezet lelkésze Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök.

Az alpolgármester azt mondja: nagy öröm számukra, hogy sok lakost megérintett a kezdeményezés, amelyhez még mindig lehet csatlakozni, hiszen csak a tervezési fázisban derül ki, pontosan mennyibe fog kerülni az óvoda felépítése.

Az óvoda tulajdonjogát a Kárpátaljai Református Egyházkerületnek adja majd a hódmezővásárhelyi önkormányzat, mert bennük látják a garanciát arra, hogy az épületet biztosan óvodaként használják. – Aki ismeri a kárpátaljai és az ukrán politikai helyzetet, az keresi a stabil megoldásokat. Szeretnénk, ha az épület a magyar gyermekek képzéséhez és neveléséhez járulna hozzá, és hogy ez így legyen, arra garancia a református egyház – véli Hegedűs Zoltán alpolgármester.

A református egyház a garancia

– Olyan közösségen keresztül valósítható meg ez a program, akiknek van már tapasztalatuk az építkezésben, és akik a jövőben is a maradandót képviselik. Ilyen egy történelmi egyház, Mezőváriban ez a református egyház – mondta lapunknak a garancia kapcsán Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke. Nem ez lesz az első kárpátaljai intézmény, amely magyarországi forrásokból épül: a 2014-ben átadott nagyberegi líceum is jelentős segítséget kapott megépüléséhez Magyarországról. A püspök hozzáteszi: nem tudják, mi lesz az országgal, de a református egyház stabil. – Mi egyház voltunk, amikor Csehszlovákia zászlója lobogott Kárpátalján, akkor is, amikor a nagy szovjet vörös zászló lengett a fejünk felett, és most is, amikor az ukrán kék-sárga van fölöttünk – szögezi le az egyházi vezető.

Jogi értelemben a hódmezővásárhelyi önkormányzat a Kárpátaljai Református Egyházkerülettel köt szerződést – egy előszerződést már alá is írtak –, és a kerület bonyolítja majd le a tervezést, a kivitelezést és az építést is. A tulajdonjog az egyházé lesz, de az üzemeltetést a tervek szerint a mezővári önkormányzatra bízzák majd.

Balra Zán Fábián Sándor, kárpátaljai püspök, mellette Salamon Elemér, Mezővári polgármestere, jobbra pedig Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere

– Hogy mennyire szükség van erre a biztos garanciára, azt jól mutatja, hogy néhány héttel ezelőtt született egy rendelet Ukrajnában, amely szerint az önkormányzati óvodákat központosítják, tehát az épületek az önkormányzatoktól az állam tulajdonába kerülnek – mondja a püspök. Szerinte mindezt azért találta ki az ukrán vezetés, hogy vagyonosodást mutathassanak fel, amivel hitelhez juthattak volna. Végül az ukrán vezetés visszalépett a tervtől, mert nem volt elegendő pénz a költségvetésben valamennyi óvoda fenntartására. – De vajon mikor jut valami új az eszükbe? – teszi fel a kérdést a püspök. – Ezért garancia a református egyház. Hozzánk jut el a pénz, nem ezer kilométerre, Kijevbe, az államkincstárba, ahonnan ki tudja, mikor és hogyan jutna el a mezővári önkormányzathoz. Mi számon kérhető magyar közösség vagyunk, akik a legrövidebb, legtisztább és legátláthatóbb úton tudunk a pénzből óvodát építeni – mondja Zán Fábián Sándor. Az új óvoda energiatakarékos, összkomfortos és kisebb is lesz.

Az egyházban jobban lehet bízni, mint az államban

Az új óvodára azért van szükség, mert a jelenlegi, 1980-ban épült ingatlan leromlott állapotban van. Salamon Elemér, Mezővári polgármestere sorolja: a talajvíz és a szennyvíz is betört az épület pincéjébe, a falak megrepedtek, az épület dohos. – A mostani óvoda egy óriási monstrum, amit nem tudunk felfűteni – teszi hozzá. Az önkormányzat a közelmúltban határozatot hozott arról, hogy egy 0,4 hektáros területet ingyen átad a Kárpátaljai Református Egyházkerületnek, itt épülhet majd meg az új óvoda. – Az egyházban jobban meg lehet bízni, mint a mostani ukrán államban. Gondolnak egyet, és tőlünk elvehetik az ingatlant, az egyháztól azonban nem – indokolja döntésüket a polgármester.

Hegedűs Márk,fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja 2016. január 10-i számában.

Istent keresem

1Móz 29

„Jákób úgy is tett, eltöltötte azt a hetet. Azután Lábán hozzáadta Ráhelt, a leányát feleségül.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink