Egy kopt miniszter Egyiptomban

2012. augusztus 06., hétfő

Egy hónappal azután, hogy az Iszlám Testvériség jelöltjét, Mohamed Mursit beiktatták Egyiptom elnöki tisztébe, a kopt egyház félelmei beigazolódni látszanak. Az egyház vezetői szerint a keresztyének nincsenek megfelelően képviselve a frissen felállított kormányban, ugyanakkor iszlamista támadásokkal kell szembenézniük.

„Nem fogok gratulálni az új miniszterelnöknek a kormány megalakulása alkalmából, mert az összetétele igazságtalan a koptok számára" – nyilatkozta Pakhomiosz püspök, akit átmenetileg bíztak meg a kopt egyház vezetésével III. Senuda márciusi halála után. A püspök kifejezte elégedetlenségét, hogy Mursi első kormányában csak egy keresztyén miniszter kapott helyet. Nadia Eskandar Zukhari, aki a tudományos kutatások minisztere lett, egyben a két nő egyike is a kabinetben. Tárcáját sokan csak „fél-minisztériumnak" tartják.

„Azt reméltük, növekszik a koptok képviselete, különösen annak fényében, hogy a minisztériumok száma harmincötre nőtt" – mondta a kopt vezető. Korábban a kevesebb tárcát számláló kormányokban két-három kopt miniszter is volt. Pakhomiosz szerint négy keresztyén miniszternek kellene lennie a kabinetben. Míg a hivatalos becslések szerint a nyolcvankét milliós lakosság tíz százaléka keresztyén, a koptok vezetője tizennégy százalékosra becsüli arányukat.

Közben a távozó átmeneti katonai kormányzat átadta a kulcsminisztériumokat az új vezetésnek. A kabinetnek három iszlamista politikus is tagja, egyikük az oktatási tárcát kapta. A keresztyének jelezték ezzel kapcsolatos félelmeiket. Mint kiderült, az egyiptomi tankönyvekben csak a Koránból vett idézetek vannak, a keresztyéneknek is ezeket kell tanulniuk.

„A közhangulat a keresztyének ellen fordul" – mondta egy másik kopt püspök az AFP hírügynökségnek. – „Ez nem csak azért van mert csak egy minisztériumot kaptunk."

Egyiptomban az elmúlt hónapokban nőtt a keresztyének elleni támadások száma. Egy nappal a kormány kinevezése előtt iszlamisták megtámadtak egy keresztyén templomot és több keresztyének lakta házat egy Kairó melletti faluban. Tizenhat ember sebesült meg, majd egy muszlim férfi belehalt a harc közben szerzett sebeibe. Keresztyének tucatjai haltak meg vallási összecsapásokban, mióta Hosni Mubarak hatalmát megdöntötték tavaly év elején.

A nemrég megjelent washingtoni nemzetközi vallásszabadságról szóló jelentése az előző rezsimet és az új iszlamista vezetést egyaránt felelőssé teszi a keresztyének elleni erőszakos támadások számának növekedéséért Egyiptomban.

reformatus.hu

Forrás: ChristianPost.com, MTI

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.