Keresztyén meggyőződés, nyitottság, nemzetközi partnerség

2013. október 22., kedd

„Amikor valaki húszéves lesz, kezdi megfogalmazni, ki is ő. Ez történik az egyetem életében is" – hangsúlyozza Sepsi Enikő a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) indulásának huszadik évfordulójára szervezett konferencia célját. A Bölcsészettudományi Kar dékánjával a háromnapos tanácskozás végén beszélgettünk.

A Károli Gáspár Református Egyetem mára már túl van a nagy válságokon, jó eredményeket ér el a rangsorokban, egyre több új szakot tudunk akkreditálni – fogalmaz Sepsi Enikő, majd hozzáteszi: A konferenciával szerettük volna megmutatni, hogy egyetemünk mit tett az elmúlt húsz évben, főként a keresztyén oktatás, curriculumfejlesztés és a humán erőforrás tekintetében. Arra is utalni kívántunk, hogy mi az a nemzetközi partnerség, amelyben el tudjuk képzelni az életünket, a munkánkat és a megmaradásunkat.

Ezért volt angol nyelvű a konferencia nagy része?

Igen, hogy a külföldi előadóink és hallgatóink is értsék az előadásokat, és hírét vihessék az intézményünknek. Egyébként a Károli-egyetem méretét tekintve is egyedülálló Európában, az egyetlen olyan református intézmény, amelynek világi képzése is van. Ez nagy kincs, vigyázni kell rá. Ugyanakkor nem szabad elszigetelődnünk, hanem folyamatos nyitottságban és együttműködésben kell elképzelni a munkánkat. Azért is nagyon fontosak az ilyen találkozók, mert nem magától értetődő, hogy mit jelent keresztyén egyetemként működni. Ezt csak megélve, megvitatva tudjuk valósággá formálni, egyébként csak egyfajta magatartás marad, vagy némelyek számára még az sem. Ahhoz, hogy mély meggyőződésből fakadó gyakorlattá váljon, nagyon komoly és folyamatos munkára van szükség.

Hogyan értékeli a konferenciát?

Három panelből állt, mégis mutatott egyfajta egységes szerkezetet. Az első rész a keresztyén egyetemek témakörét taglalta. Amerikából, Európából, a Kárpát-medencéből hívtunk meg keresztyén egyetemi vezetőket. Átfogó, de precíz és adatokban gazdag előadásokat tartottak arról, hogy mit jelent a mai szekularizált világban keresztyén intézményként működni. Beszéltek a jó gyakorlataikról és arról, hogyan lehet beépíteni a keresztyén szempontokat a világi képzésbe. Amerikából a Calvin College képviselője, Jeff Boumann volt itt, Perry Glanzer a texasi Baylor Egyetemről, valamint a keresztyén felsőoktatási intézményeket összefogó világszervezet (IAPCHE) egyik vezetője, Mwenda Ntarangwi. A második panel előadásai az idén különösen is aktuális, a hitvallás és nemzet témakörében hangzottak el. Az egyik főelőadó Gottfried Adam, egyetemünk díszdoktora volt. A harmadik napon az előadók napjaink európai és amerikai vallásosságát elemezték szociológiai szempontból. A volt holland miniszterelnök, Jan Peter Balkenende nyitotta meg a témát, majd az amerikai, a holland és német vallásosságról hallhattunk adatokat. A délután folyamán a legutóbbi magyarországi népszámlálás kapcsán hangzottak el elemző előadások.

Balkenende gyakran jár a Károlin.

Igen, mondhatni rendszeresen. Évente egyszer-kétszer is olykor. Az előadása után másnap még a holland szakosainkkal is találkozott.

A második nap végén könyvbemutatót is tartottak.

Úgy éreztük, hogy az ünnepi alkalom méltó arra, hogy a Kommunikáció Tanszékünket alapító, nemrégiben elhunyt Buda Béla életének legutolsó könyvét, az Empátia bővített kiadását bemutassuk. A kötet a Károli Könyvek-sorozatban jelent meg, csakúgy, mint a másik ismertetett könyv, a Pszichológiai Intézetünket megalapító Bagdy Emőke Pszichofitness című monográfiája. A Károli Könyvek-sorozat egyébként 2010-ben indult el, és mára huszonhat kötetnél tart a hallgatók és az oktatók nagy örömére. Büszkék vagyunk arra, hogy három év alatt a sorozat a könyvpiacon is ismertté vált.

Amerikai–magyar partnerség

 

Az amerikai Grand Rapidsben működő Calvin College mélyen vallásos, protestáns gyakorlatot követő felsőoktatási intézmény. – Az ottani tapasztalatom alapján azt mondhatom, hogy az egyetem tudományosan és hitéletében is erős. Talán meglepő lehet számunkra, hogy ők milyen gyakran beszélnek oktatás és hit, tudomány és hit kapcsolatáról – fogalmaz Sepsi Enikő, aki a Károli-egyetem és a Calvin College közötti együttműködésről elmondja: "A kapcsolatunk húsz éve kezdődött. Az angol tanszék alapításában aktívan közreműködtek az amerikaiak, amint arról Steve Van der Weele Fabiny Tibor által a konferencián felolvasott üdvözlő levele, vagy a Calvin College által átadott ajándék is tanúskodik. Később írásos megállapodás is született, amit a közelmúltban meg is újítottunk az egész bölcsészkar javára.

 

Az évfordulós konferencián Jeff Boumann, az úgynevezett service-learning központ igazgatója tartott előadást az amerikai keresztyén egyetemekről. – A service-learning, tehát a szolgálat tanulása az önkéntes munkával hozható elsősorban kapcsolatba, de a szolgálat tanulását, a szolgálaton keresztüli tanulás módszertanát is jelenti. Külön műhelybeszélgetést folytattunk a karrierirodánk és a diáktanácsadónk vezetőivel arról, hogyan tudnánk ezt a service-learninget – a mi lehetőségeinkhez szabva – az oktatási rendszerünkbe beleépíteni. A Calvin College hallgatói jövőre ismét eljönnek hozzánk egy szemeszterre, s ekkor az ő részvételükkel a mi diákjaink első lépésként partneriskoláinkban ismerkedhetnének meg ezzel a programmal – teszi hozzá Sepsi Enikő dékán.

T. Németh László

Az interjú a Reformátusok Lapja 43. számában jelent meg

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.