Keresztyén karácsonyi könyvvásár Budapesten

2011. december 06., kedd

December 2–3-án, immáron tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Keresztyén Karácsonyi Könyvvásárt a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban. Több mint ötven keresztyén könyv- és zenei kiadó, forgalmazó valamint ajándéktárgy-készítő vonultatta fel kínálatát. A széles választékon túl ajándékokkal, kedvezményekkel fogadták az érdeklődőket, amit december 16–17-én tesznek meg ismét a Villányi úti Szent Margit Gimnáziumban.

 „Idén több árus is bekapcsolódott rendezvényünkbe, ami azt bizonyítja, a könyv még mindig érték” – mondta Borbás Réka, a Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány, az esemény szervezőjének munkatársa. A könyvvásár célja, hogy karácsony előtt egy helyen – ez esetben a gimnázium tornatermében – legyenek megtalálhatóak az amúgy szétszórtan elérhető keresztyén üzletek, történelmi egyházak és missziós szervezetek által kínált termékek.

„A családias hangulat évről évre összehozza az embereket, árusokat és vásárlókat egyaránt” – nyilatkozta Fodor Csaba, a református Kálvin Kiadó terjesztési vezetője, aki hozzátette, a vásár sosem csak üzleti lehetőség az itt megjelent standosok számára. A több korosztályt csábító alkalmon mindenki megtalálhatja a neki tetsző olvasmányt vagy épp ajándéktárgyat. „Nem igaz, hogy az embereknek nincs pénzük. A vásár is azt mutatja, hogy csak alkalmat, lehetőséget kell kínálni nekik.”

A becslések és az árusok véleménye, valamint a vásár zárási idejének közeledtével megüresedett kis standközök szerint azonban a látogatók száma nem haladta meg a tavalyit. Hogy mi lehet ennek az oka, senki nem tudta pontosan megmondani, de a feszített munkatempó azt bizonyította, a vásárlókat igenis érdeklik a könyvek és a kiadók munkája. Sokan már előre megrendelt könyveik átvételéért látogattak el az eseményre, ahol kicsik és nagyok egyaránt kedvükre válogathattak mágnesek, könyvjelzők, képeslapok, cédék, DVD-k, pólók, ékszerek, mécsesek, társasjátékok és még sok más szórakoztató valamint ajándéktárgy között.

Az esemény örök „befutója” a Biblia volt. Gyönyörű szőtt, varrt és bőrkötésekben pompáztak a Károli-féle és új fordítású kötetek, de sem a családdal és párkapcsolattal foglalkozó, sem pedig a gyermekeknek szóló mesés, illetve fejlesztő könyvek nem maradtak alul. „Ma már nehéz újat, újszerűt kínálni, hisz a polcok telítődtek a hasonló témával foglalkozó alkotásokkal” – mondta Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója, aki hozzátette, az egyik legnehezebb kihívás a keresztény kiadók számára, hogy láthatóvá váljanak és azok maradjanak az olvasók számára a nagyvilágban.

Bolbás Bettina

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.