Kék Vödör

2011. szeptember 27., kedd

„Kék Vödör – Remény tele” jelszóval nagyszabású élelmiszer- és adománygyűjtési akciót szervez a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Debreceni Református Egyházmegye, a Magyarországi Dorcas Segélyszervezet és a Magyar Református Szeretetszolgálat.

Az akciót két esztendővel ezelőtt indították, először iskolának, majd anyaországi és erdélyi családoknak segítettek, idén pedig a határon inneni és kárpátaljai rászoruló családokhoz juttatják el a kék vödröket.

Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke az akcióról elmondta, hogy 2011 tele sokaknak lesz a reménytelenség tele, de a keresztyén hit mégiscsak a reménység Istenéről szól, ezért mi azt szeretnénk, hogy az emberekhez konkrét formában is eljusson a reménység, ezért fogtunk össze.

A püspök szerint az országban elszegényedés tapasztalható, amelyet bizonyít, hogy bár húszezer emberrel több ajánlotta fel a református egyháznak személyi jövedelemadóját, az összeg 40 millióval kevesebb, mint tavaly. Az egy főre eső felajánlott összeg több mint kétezer forinttal kevesebb, mint az előző évben volt, tehát az életszínvonal drasztikusan romlott. Ezért fontos az összefogás és a segítségnyújtás a rászorulóknak – tette hozzá.

Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében kitért arra, hogy egyre többen kérnek tőlük segítséget, „amely mellett nem mehetünk el becsukott szemmel”. Igyekezni kell a válságokkal teli világban az emberek segítségére lenni – tette hozzá. A gyűjtés által megtanuljuk hogyan segíthetünk embertársainknak – fogalmazott az elnök.

A számokat ismertetve Visky Pál, a Dorcas Segélyszervezet kelet-európai igazgatója elmondta, hogy szeretnének négyezer kék vödröt megtölteni, amely csaknem 28 tonna élelmiszer. Ennek az értéke meghaladj a 12 millió forintot, tájékoztatott az igazgató.

Vad Zsigmond, a Debreceni Református Egyházmegye esperese az összefogásban rejlő erőket hangsúlyozta, valamint azt, hogy a kezdeményezés a reménység kapcsa azok között, akik készítik a csomagokat és azok között, akik kapják.

A gyűjtési akcióba bármilyen intézmény, vagy magánszemély bekapcsolódhat. Várják munkaközösségek, nyugdíjas klubok, iskolák jelentkezését is, hogy a terhet közösen viselve tegyék szebbé a többgyermekes családok adventi időszakát.

Segíteni október 4-étől lehet egy hónapon keresztül. A kék vödröket, amelyekbe az adományokat lehet gyűjteni a Református Esperesi Hivatalban (Debrecen, Kálvin tér 17.) vehetik át. Ugyanitt csekket is lehet igényelni, arra az esetre, ha kézpénzzel kívánják támogatni a rászorulókat. Egy megtöltött „kék vödör” értéke kb. 3000 Ft. Kérjük, hogy a megtelt vödröket a Dorcas Debrecen-erdőspusztai telephelyére (office@hungary.dorcas.org, 06-70/3796763) vagy a debreceni esperesi hivatalba juttassák el.

Kérik az adományozókat, hogy a vödrökbe, rizst, cukrot, konzerveket, étolajt, kekszet, levesporokat, tisztálkodási szereket szaloncukrot és más édességet rakjanak.

A november 6-án lezárult gyűjtést követően fedeles, szállítható műanyag dobozokba rendszerezik és csomagolják az ajándékokat. A csomagokat november végén, az adventi időszak kezdetéig juttatják el a rászorulókhoz.

Forrás: ttre.hu

http://www.ttre.hu/hirek/keruleti/kek-vodor

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.