Katolikusok Európa jövőjéről Brüsszelben

2010. november 27., szombat

altAz Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága november 24-től 26-ig tartotta plenáris ülését a belga fővárosban „A populizmus Európában” címmel.

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) november 24-től 26-ig tartotta plenáris ülését a belga fővárosban „A populizmus Európában” témáról, és megvitatták  kontinensünk jövőjére vonatkozó elgondolásaikat.

altA bizottság 21 tagja megünnepelte a COMECE fennállásának 30. évfordulóját. November 24-én vitaestet tartottak a holnap Európájának megformálásáról. Felszólalt Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke, valamint Jacques Delors, az Európai Bizottság volt elnöke. Rino Fisichella érsek beszédében arra emlékeztetett, hogy az egységes Európa története nem a 60 évvel ezelőtti Schuman nyilatkozattal, vagy az 1957-ben aláírt Római Szerződéssel kezdődött. Ezek az események, csakúgy, mint a közös piac vagy az egységes pénznem egy folyamat állomásai, amely tovább tart. A cél az egység megteremtése a különféle hagyományokkal és történelemmel rendelkező népek között, amelyeknek közös gyökere a kereszténységben található. Felidézve a humanizmus korát a főpásztor rámutatott: nem egy széttöredezett, hanem egységes világnézet volt, amely az embert helyezte a teremtett világ középpontjába. Kiterjedt a filozófiára, az irodalomra, a művészetekre és az új földrajzi felfedezésekre. Nem zárta ki Istent, aki a személyes és közösségi útkeresés látóhatárává vált a kor emberei számára. Ennek a humanizmusnak az újjáteremtése mindenki feladata – hangsúlyozta Fisichella érsek. Megvalósításához a katolikusok sajátos módon járulhatnak hozzá, hiszen az egyház „az emberiség szakértője”. Az egyház, mivel a feltámadt Krisztus és hatékony jelenlétének folytatása minden idők történelmében, arra törekszik, hogy az egész emberi nem egységének eszközévé váljon – mondta Salvatore Fisichella érsek a COMECE brüsszeli plenáris ülésén. (RV.de – hu – 2011-11-27 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.