KassáÉRT

2013. május 22., szerda

Június harmadik hétvégéjén, Kassán rendezik meg a második Északkeleti Református Találkozót (ÉRT). A szervezők a három napos programmal a felvidéki város nemzeti kisebbségeinek és protestáns felekezeteinek kultúráját kívánják ismertebbé tenni.

Kassa idén – Marseille mellett – Európa Kulturális Fővárosa. Amint arról a Reformátusok Lapja egység napi mellékletében már beszámolt, a város egy olyan multikulturális pályázattal nyerte el a címet, melyben hangsúlyos szerepet kapott volna a város történelme és a nemzeti kisebbségek kultúrája. A szervezőcsapat többszöri cseréjével azonban a program is megváltozott, a többnemzetiségű jelleg csak részben valósult meg.

Ilyen előzmények után a Magyarországi Református Egyház Elnökségi Tanácsától érkezett a felvetés: „A reformátusok mivel tudnának hozzájárulni a kulturális főváros projekthez?" Erről már Csomós József tiszáninneni református püspök beszélt Kassán, a május 22-i sajtótájékoztatón. „Két éve Tokajban volt az Északkeleti Református Találkozó. Felmerült, hogy idén lehetne Kassán, s kulturális programjaival csatlakozhatna a hivatalos programokhoz" – tette hozzá a püspök.

„Isten nem mondott le az északkeleti régióról" 

Áhítatok, koncertek, kerekasztal-beszélgetések, kórustalálkozó és sok színes program várta 2011. június 1. és 3. között az első Északkeleti Református Találkozó mintegy kétezer résztvevőjét, akik között voltak felvidéki, kárpátaljai, partiumi és anyaországi reformátusok is. 

„A cél a Kassa környéki reformátusság megjelenítése" – mondta a sajtótájékoztatón Géresi Róbert. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettese arról beszélt, a kelet-szlovákiai reformátusság megmozdult, Zemplénből, Gömörből is szervezik már a buszokat, s a második világháború után kettészakított ungi egyházmegye is szeretné megélni egységét a három napos rendezvényen.

A július 14. és 16. között zajló fesztivált a Tiszáninneni Református Egyházkerület és a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház közösen szervezik, de lesz kárpátaljai fellépője, a pénteki nyitó istentiszteleten pedig Kató Béla erdélyi református püspök hirdet majd igét. Csomós József szerint ez annak a jele, hogy a Kárpát-medencei reformátusok négy éve, 2009. május 22-én kimondott lelki-hitbeli egysége egyre inkább megtestesül.

Több helyszínen, gazdag lelki és kulturális programmal várják a látogatókat a kassai reformátusok. Erre a hétvégére birtokba veszik a református templom melletti Rodostó kertet – ahol ifjúsági zenekarok vezetésével dicsőítés, kirakodóvásár és több koncert is lesz – valamint a magyar nyelvű Thália Színház termeit – melyekben a Károli Gáspárt bemutató monodráma mellett egy identitásról szóló fórumbeszélgetés is helyet kap. Szombaton Bibliakiállítást tekinthetnek meg a látogatók a gyülekezeti teremben, az értékes könyvek a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának szovjet fogságot is megjárt becses darabjai.

Ifjúsági istentisztelet, református kórusok és zenekarok, Ferenczi György, Herczku Ágnes és az Ismerős Arcok... – a gazdag programkínálattal nem csak a templomba járó rétegeket szeretnék megszólítani a szervezők. Bár a fesztivál a vasárnap délelőtti ünnepi istentisztelettel véget ér, a kassaiak őszre is terveznek református programokat: kórustalálkozóval, Kárpát-medencei pedagóguskonferenciával, a cseh testvéregyház képviselőinek látogatásával szeretnék színesíteni a Kassa Európa Kulturális Fővárosa programkínálatát.

Tudnivalók, hasznos tanácsok 

A fesztivál ingyenes, regisztráció mégis lesz, ennek célja, hogy a rendezők képet kapjanak a találkozó látogatottságáról. Az ÉRT-re műsorfüzet készül kétezer példányban, addig is az esemény honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők a programokról, a parkolási lehetőségekről, valamint szállást is rendelhetnek.

Feke György

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.