Kárpát-medencei református tanévnyitót tartanak Miskolcon

2010. augusztus 26., csütörtök

A 450 éves Lévay Gimnázium ad otthont szombat délelőtt az Magyar Református Egyház közoktatási intézményei közös tanévnyitó ünnepségének. Az istentiszteleten Csomós József püspök hirdet igét, köszöntőt mond Bölcskei Gusztáv a Zsinat lelkészi elnöke, Szászfalvi László államtitkár, a tanévnyitó beszédet pedig a Székelyudvarhelyi Református Kollégium igazgatója, Tőkés Zsolt tartja.

Immár másfél évtizede rendezi meg a Magyarországi Református Egyház Zsinata a MRE közoktatási intézményeinek közös tanévnyitó ünnepségét. Az országos református tanévnyitót ez alkalommal szombaton, a tiszáninneni egyházkerület és intézménye, a 450 esztendős Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon szervezi.

Emlékezetes, hogy 2009. május 22-én Debrecenben a Magyar Református Egyház Alkotmányozó Zsinata megteremtette a Kárpát-medence magyar református közösségének szervezeti egységét. 2010-ben a református tanévnyitó alkalma immár a Kárpát-medencei református oktatási intézmények közös tanévnyitója. Így nyer különleges értelmet az, hogy a tanévnyitó beszédet Tőkés Zsolt, a Székelyudvarhelyi Református Kollégium igazgatója tartja.

A 2010/11. tanévet megnyitó ünnepi istentisztelet 2010. augusztus 28-án 11 órakor kezdődik a Miskolc Kossuth utcai (belvárosi) református templomban (3525 Miskolc, Kossuth u. 17.). A hagyományoknak megfelelően, a tanévnyitó ünnepséget követően 13.00 órától a Zsinati Oktatásügyi Iroda fenntartói, igazgatói értekezletet tart.

A református közoktatás Magyarországon a 2010/11. tanévben 181 közoktatási feladatot lát el 118 intézmény keretei között. 36 óvoda, 66 általános iskola, 27 gimnázium, 6 szakközépiskola, 3 szakiskola, 12 művészetoktatási, 6 gyógypedagógiai intézmény, 22 diákotthon, valamint 2 pedagógiai szakszolgálat és 1 pedagógiai szakmai szolgáltató intézmény látja el a közfeladatot. A többcélú intézmények száma 38. Tekintettel arra, hogy a 80 református intézményfenntartó egyházi jogi személy közül 69 az egyházközség, az országos koordináció fokozott jelentőséggel rendelkezik. Ezt a feladatot a Zsinati Oktatásügyi Iroda, a Református Pedagógiai Intézet és az Egységes Református Pedagógiai Szakszolgálat látta el.

A határon túl, a Felvidéken 2 gimnáziumot és 5 általános iskolát, Erdélyben 6 gimnáziumot, 1 általános iskolát és 2 óvodát, a Partiumban 3 gimnáziumot és 1 óvodát, Kárpátalján pedig 4 líceumot tart fenn a református egyház.

A tanévnyitó programja
8:00-10:30  – Vendégek fogadása
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Miskolc, Kálvin János u. 2.
10:30 – zászlók indulása
10:40 –
vendégek és résztvevők indulása
11:00 – Tanévnyitó istentisztelet

Igét hirdet: Csomós József püspök (Tiszáninneni Református Egyházkerület)
Köszöntések: Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnöke, Szászfalvi László államtitkár (KIM)
Tanévnyitó beszédet mond: Tőkés Zsolt igazgató (Székelyudvarhelyi Református Kollégium)
A Makkai Sándor-díjak átadása, díjazottak: Hagymási Gyuláné (Berettyóújfalu), Dr. P. Tóth Béláné (Szentendre) és Tőkés Zsolt, laudál: Dr Huszár Pál  főgondnok, a Zsinat világi elnöke
13:00 – intézményvezetői-fenntartói értekezlet

A tanévnyitó meghívója innen letölthető dokumentum formátumban.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.