Kálvinról tartottak előadást Nagyölveden

2010. november 30., kedd

A magyarországi Presbiter című folyóirat főszerkesztője tarottt előadást a reformátorról advent első vasárnapján a felvidéki Barsi Egyházmegyéhez tartozó gyülekezetben.

A magyarországi Presbiter című folyóirat főszerkesztője tarottt előadást a reformátorról advent első vasárnapján a felvidéki Barsi Egyházmegyéhez tartozó gyülekezetben.

A délelőtti istentiszteleten Békefy Lajos református börtönlelkész, a Presbiter főszerkesztője hirdette az adventi örömüzenetet. A délutáni alkalmon Antala Éva helybeli lelkésznő köszöntötte a vendégeket. Kálvin és a nők címmel a vendéglelkész tartott 28 kivetített képpel illusztrált előadást reformátorunk gazdag kapcsolatrendszeréről, aki a korabeli fejedelmi udvarok hitújítás iránt elkötelezett nagyasszonyainak vagy a hitük miatt üldözött, bebörtönzött hugenotta asszonyoknak írta bátorító, lelkigondozói leveleit. Közben megismerhettük Kálvin igehirdetései, kommentárjai alapján a bibliai nőkről, példaadó szolgálatukról alkotott, korát meghaladó nézeteit.


A nagy érdeklődéssel kísért előadást követően Békefy-Röhrig Klaudia lelkésznő röviden beszámolt a női világimanap több, mint 100 éves történetéről, majd a 2011. évi, a chilei asszonyok által előkészített világimanap témájáról adott tájékoztatást néhány szép diakép kíséretében. Szó esett még a chilei földrengés és bányakatasztrófa során megtapasztalt világméretű keresztyén szolidaritásról, illetve arról, hogyan formálódtak a bányászok a 700 méteres mélységben katasztrófa-, és sorsközösségből hitközösséggé, imaközösséggé, s miként olvasták a nekik lejuttatott kis Újszövetséget naponta többször is.

A vendégelőadók átadták a jelenlévőknek a Magyar Presbiteri Szövetség üdvözletén túl a Presbiter c. lap 750 példányát, valamint azt a néhány füzetet, ami presbiteri, gyülekezeti feldolgozásra, tanulmányozásra alkalmas módon dolgozza fel hat leckében Kálvin életét és teológiájának hangsúlyos üzeneteit. (drb-rkl)

Kapcsolódó oldal:
Nagyölvedi Református Egyházközség

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.