Jubileumi év a Diakónia Alapítványnál

2011. május 27., péntek

A Kolozsvári Magyar Opera épületében tartott gálaműsorral ünnepelte csütörtökön tizedik születésnapját az Erdélyi Református Egyházkerület által létrehozott Diakónia Keresztyén Alapítvány.

Mint arról a Krónika című kolozsvári napilap beszámol, ez alkalommal hirdették ki annak a gyermekrajzpályázatnak és annak a fotópályázatnak az eredményeit, amelyeken az idősek és a segítségre szorulók problémája iránt próbálták fogékonnyá tenni a fiatalabb generációk képviselőit. Előbbire több mint ötszáz, utóbbira több mint száz pályamunka érkezett. Sárosi Arthur, az alapítvány elnöke elsősorban azoknak mondott köszönetet, akik hittek abban, hogy a Diakónia a jó irányba tett változásban eszköz. Kató Béla püspökhelyettes megemlítette, az alapítvány fiókjai több mint 100 településen nyújtottak segítséget, nemcsak református vallásúaknak, és nemcsak magyaroknak. Mindenkit segített, akinek szüksége volt a segítségre. Mint megjegyezte, a betegség sem vallási vagy etnikai alapon terjed.


A jubileumi évet hivatalosan is megnyitó sajtótájékoztatón - amelyről a Szabadság című napilap számolt be korábban - Sárosi Arthur elmondta: az Erdélyi Református Egyházkerület által létrehozott alapítvány fokozatosan kiterjesztette a sérülékeny társadalmi csoportoknak szánt szociális és orvosi szolgáltatásainak körét. Munkájuk közösségi szolgálat, amelyet a növekvő szakmai színvonal és a mindvégig megőrzött lelkesedés jegyében, bárminemű diszkrimináció nélkül végeznek. Legfontosabb tevékenységi köreik között említhető a palliatív otthoni betegápolás, a Kolozsváron működő gondozóotthon, a Mérában alapított idősotthon, az egyedülálló, magányos, bizonytalan anyagi helyzetű időseknek szánt, havi élelmiszercsomagot és szocializálási lehetőségeket teremtő Granny-program, valamint a mérai roma gyerekek társadalmi-nevelési integrációját szolgáló projekt és az ennek helyszínt biztosító, közösségi ház működtetése.

Az otthoni betegápolás keretében évente mintegy 350 beteget látnak el a Diakónia Keresztyén Alapítvány munkatársai, tavalytól Tordaszentlászlón, Bonchidán és Kolozson is. A gyógyíthatatlan betegek összetett gondozását feltételező otthoni palliatív szolgáltatás nyújtásában orvosok, ápolónők, szociális munkások tevékenykednek – összegezte Sárosi Arthur.

A 2001-ben indított szociális-nevelési integrációs program elsődleges célcsoportját azok a mérai roma gyerekek képezik, akiknél legnagyobb az iskola abbahagyásának, vagy az iskoláztatás teljes elmaradásának a veszélye. A 2010 áprilisában indított, kétéves lefutási idejű „Lépésről lépésre – Előzd meg az iskola abbahagyását az Afterschool Programmal” című, az Európai Szociális Alapból támogatott projekt révén 25-ről 50-re emelkedett azoknak a roma gyermekek száma, akik ebédet kapnak, majd pedagógus segítségével házi feladatokat oldanak, játszanak, viselkedni tanulnak – magyarázta Aura Ioniţă, a projekt menedzsere.

„A mindennapok munkája mellett szükség van az ilyen ünnepi pillanatokra is –  nyilatkozta a Krónikának Pattantyús Ágnes, az alapítvány ügyvezető-helyettese. – Itt ugyanis alkalom nyílik arra, hogy számba vegyük az alapítvány létrejötte óta eltelt tíz év munkáját, hogy hálát adjunk az eredményekért, hogy illően megköszönjük partnereinknek, támogatóinknak az együttműködést. De emellett maga a gála is karitatív célokat szolgál, hiszen az ünnepi koncert bevételeit a rákbeteg gyermekek megsegítésére ajánljuk fel.”

Forrás: reformatus.ro

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.