Jelentős támogatás a partiumi református közösségeknek

2016. július 20., szerda

A magyar kormány az elmúlt hat évben összesen több mint 1,3 milliárd forinttal támogatta a Királyhágómelléki Református Egyházkerület oktatási-nevelési és hitéleti törekvéseit – jelentette ki Soltész Miklós államtitkár július 20-án Nagyváradon.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára Csűry István református püspökkel tartott sajtótájékoztatót. Az államtitkár elmondta: egyházi területen 1,244 milliárd forint támogatást kapott az elmúlt hat évben az egyházkerület, amely ezen felül a nemzetpolitikai államtitkárságtól további mintegy 150 millió forintot kapott terveinek megvalósítására.

A támogatott beruházások közül több oktatási projektet emelt ki, amelyek – mint mondta – látszólag nem a hitéletet szolgálják, de segítik a partiumi magyarokat a magyar nyelv és kultúra, valamint a keresztény hit megőrzésében. Megemlítette a nagyszalontai református iskolát, amelynek megépítéséhez a magyar kormány 660 millió forinttal járult hozzá. Kiemelte még a zilahligeti református egyházközség óvodafejlesztésére nyújtott 184 millió forintot, valamint a nagyváradi, szintén óvodatámogatást 24,5 millió forint értékben. Nagybányára és Szatmárnémetibe is jutottak hasonló oktatási támogatások.

Az államtitkár megköszönte az erdélyi magyar történelmi egyházaknak és az ortodox egyháznak, hogy támogatták azt a romániai alkotmánymódosító polgári kezdeményezést, miszerint a román alkotmányba kerüljön be, hogy a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatán nyugszik. A román alaptörvényben jelenleg a házastárs szó szerepel. „Partiumban és a Kárpát-medencében ma legkevésbé az a fontos, hogy ki magyar, ki román, ki szerb vagy ki horvát, sokkal fontosabb a keresztény gyökér" – mondta az államtitkár.

Csűry István megköszönte a magyar kormánynak az egyházkerületnek nyújtott támogatást. A püspök 40-50 gyülekezet nevében fejezte ki háláját, amelyek kisebb-nagyobb kormányzati támogatásban részesültek. A püspök közölte, hogy várhatóan az év elején adják át a sződemeteri, Kölcsey Ferenc nevét viselő kulturális és egyházi központot.

MTI

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.