Új könyvek a hitoktatásban

2013. szeptember 04., szerda

Az új tanévtől az állami iskolák első és ötödik tanévében bevezették a kötelező erkölcstanoktatást, de az új tantárgy helyett az egyházak által szervezett hit- és erkölcstanoktatást is választhatták a diákok. Jakab-Szászi Andreát, a Református Pedagógiai Intézet munkatársát az új református tankönyvcsaládról kérdeztük.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ utasítására az állami iskolák egy része nem rendelte meg a hittankönyveket. A hatóság azonban mai napig sem tette világossá, milyen módon kívánja beszerezni a tanulók számára a kiadványokat, és azt sem, hogy milyen módon kívánja finanszírozni azokat. Ahol nem történt rendelés, ott a Református Pedagógiai Intézet segít: az egyházközségek augusztus utolsó napjaiban igénylőlapot kaptak, és ahol szükség van rá, oda a Kálvin Kiadó ingyenesen kiszállítja a hittankönyveket. – Mivel a tanév elkezdődött, a tanulóknak pedig szükségük van a kiadványokra, a református egyház nem várhat tovább a szabályozásra, és megelőlegezi az állami iskoláknak a tankönyveket – tájékoztatott minket Jakab-Szászi Andrea.

Hogy néz ki a 21. század református hittankönyve?

Olyan tankönyveket készítettünk, amelyek megfelelnek a modern kor kihívásainak. Nemcsak színesek, érdekesek és szemléletesek, hanem tartalmukban is felkeltik a gyerekek, a lelkészek, a hitoktatók, sőt még a szülők figyelmét is. Nemcsak hitismereteket, hanem erkölcsi szemléletmódot is adnak a mai világban. A tankönyvekhez két-két munkafüzet kapcsolódik. Utóbbiak közül az egyik az állami iskolák tanulói számára készült, akik heti egy, a másik az egyházi intézmények diákjai számára, akik heti két órában tanulnak hittant.

Az elsősök könyvének címe: Isten tenyerén. A címlapon egy fészket formáló kéz látható, amiben egy kislány és egy kisfiú ül, körülöttük pedig a keresztyénség és a reformátusság szimbólumai jelennek meg. Mit akartak kifejezni ezzel?

Azt, hogy Isten szeretetét szeretnénk megismertetni a legkisebbekkel, és hogy nála biztonságban vannak. A szimbólumok arra utalnak, hogy az első évben a hit alapjaival, az alapvető történetekkel ismerkednek meg a tanulók, és persze az ezekben megjelenő olyan etikai tartalmakkal, mint például a teremtéstörténet esetében a teremtésvédelem, vagy még konkrétabban a szelektív hulladékgyűjtés gyakorlata.

 
   

Az ötödikesek könyvének címlapján erdei útjelző táblákat látunk.

A gyerekek számára ez az év döntésekkel teli időszak. Felső tagozatosként már döntéseket várnak tőlük, kis felnőttekként kezelik őket a tanárok. A tananyagban is különféle döntéshelyzetek kerülnek napirendre, és mi végig azt hangsúlyozzuk, hogy ezekben a helyzetekben Isten Igéje lehet az iránymutatás. Például az igazgyöngy példázatához kapcsolódva az érték, az értékválasztás kérdése is előjön: ma, a 21. században mi érték egy ötödikes számára, és hogy ezek az értékek hogyan állják meg Isten Igéje mérlegén a helyüket. Ezért a könyv is az Istennel a döntéseinkben címet viseli.

Felveszik a versenyt ezek a tankönyvek az állam által szervezett erkölcstanórák tankönyveivel is?

Reménykedünk benne. Formájukban, kivitelükben törekedtünk arra, hogy színvonalas, „versenyképes" anyagok legyenek. Sok múlik azonban nemcsak a taneszközökön, hanem a hitoktatókon is. Ezért arra is törekszünk, hogy minél több háttérsegítséget meg tudjunk adni nekik, ezért az ingyenesen hozzáférhető tanári segédanyagok feltöltése folyamatos a Református Pedagógiai Intézet honlapján.

Kiss Sándor, kép: Sereg Krisztián

A Református Pedagógiai Intézet honlapja a www.refpedi.hu címen érhető el. A tankönyvekkel kapcsolatos észrevételeket az egész tanévben a szaszi.andrea@reformatus.hu címre várják az intézet munkatársai.

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2013. szeptember 8-i számában

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.