Ismét Ökumenikus Diákfilmszemle

2013. január 31., csütörtök

Másodszor hirdettek filmes pályázatot katolikus, református és evangélikus iskolák tanulói számára.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Katolikus Pedagógiai, Szervezési és Továbbképzési Intézet valamint a Budapesti Piarista Gimnázium a katolikus, református és evangélikus általános- és középiskolák diákjai számára meghirdeti második országos filmszemléjét.

Két korcsoport indulhat a díjakért: várják az 5-8. évfolyamon tanulók és a 9-13. évfolyamon tanulók filmjeit. Egy alkotó vagy alkotócsoport legfeljebb három filmmel pályázhat, egy iskolából több csoport is indulhat.

Felebarát

Az idei kiemelt téma a „Felebarát. Amikor – legyőzve közönyt, félelmet, ellenszenvet – a gyengébb mellé állsz." A szabadon választott kategóriában bármilyen témában ábrázolhatják az alkotók azt, ami a világból őket megragadta, foglalkoztatja, amit életük komoly vagy humoros eseményeivel kapcsolatban filmre valónak ítélnek. A beküldött műveknek az általános emberi értékeken túl a keresztény hit értékeit is tiszteletben kell tartaniuk. Nem szükséges vallási témát érinteniük, lehetnek humorosak, ironikus hangvételűek, probléma-felvetők, de fontos, hogy az élet evangéliumi szemléletével összhangban álljanak.

A filmek műfaja tetszőleges lehet (dokumentumfilm, kisjátékfilm, etűd, animáció, burleszk, klip, reklám, stb). A technikák megválasztása is az alkotókra van bízva, de elvárás azok igényes, színvonalas alkalmazása. A filmek időtartama nem haladhatja meg a tíz percet. A beküldendő anyagok formátuma Video-DVD, vagyis asztali lejátszóval kompatibilis DVD-film.

A pályázóknak szakmai napot, filmes műhelymunkát és konzultációt szerveznek Budapesten, a Piarista Gimnáziumban 2013. március 23-án. szombaton 10 és 15 óra között.

Ökumenikus Diákfilmszemle 

Az előzsűri szakmai és tartalmi szempontok figyelembe vételével választja ki a döntőbe kerülő, a szemlén vetítendő alkotásokat. A beküldött filmek alkotóit május 18-ig e-mailben értesítik az előzsűri döntéséről. A szemle ünnepélyes, nyilvános bemutatója 2013. május 25-én, szombaton délelőtt 10 órakor lesz a Sapientia Főiskola Auditorium Maximum termében (Budapest, V. Piarista köz 1.). A vetítés után a zsűri kiválasztja a legjobb alkotásokat, értékeli és kihirdeti a kategóriák győzteseit, valamin átadja a díjakat.

A Felebarát témával foglalkozó filmeket kiemelten, korcsoportokra bontva értékelik, a szabadon választott témájú filmeket egy kategóriában. A díjak az iskolai filmkészítő műhelymunkát segítő videofelszerelésekből és professzionális videoszerkesztő szoftverekből állnak a következő értékben:

I. korcsoport, Felebarát téma: 1. helyezett 80.000 Ft, 2. helyezett 50.000 Ft, 3. helyezett 30.000 Ft;

II. korcsoport, Felebarát téma: 1. helyezett 100.000 Ft, 2. helyezett 50.000 Ft, 3. helyezett 30.000 Ft;

mindkét korcsoport, szabadon választott téma: 1. hely 80.000 Ft, 2. hely 50.000 Ft, 3. hely 30.000 Ft.

Nevezés

Beküldési határidő (a DVD és a nevezési lap postára adásának határideje): 2013. május 3. péntek 24 óra.

Beküldési cím: Budapesti Piarista Gimnázium, 1052 Budapest, Pesti Barnabás u. 1., vagy személyesen is beadható a Piarista Gimnázium portájára. A borítékra jól láthatóan kérjük ráírni: DIÁKFILMSZEMLE.

A nevezési lap letölthető oldalunkról. Nevezési díj nincs. További információk a nevezési lap elején olvashatók.

Részletek: www.okudiakfilm.hu, Wettstein József piarista tanár, főszervező: wettstein@piar.hu 

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió