Inspirálni és bátorítani

2017. február 11., szombat

Idén február 12. és 19. között szervezik meg keresztyén szervezetek és különböző egyházi házassággondozó szolgálatok összefogásában a Házasság hetét Magyarországon. Az idei hét szervezői a központi rendezvények összeállításakor a korábbinál nagyobb figyelmet fordítottak a fiatalabb generációk bevonására, emellett online tréninggel nyújtanák meg a Házasság hete hatását.

„Az első tíz év a mennyiségi növekedés ideje volt, az elkövetkező tíz év pedig a várakozások szerint a minőségi növekedésé lesz" – értékelt Herjeczki Kornél, a hazánkban egy évtizede meghonosodott Házasság hete-mozgalom országos koordinátora a február 9-i sajtótájékoztatón. A Harmat Kiadó igazgatója az adatokat ismertetve elmondta, hogy a házasságkötések számának 2010-ben tapasztalható mélyrepülése után az elmúlt öt évben kedvező irányú elmozdulás történt: a 2015. évi házasságkötések száma már több mint huszonkilenc százalékkal múlta felül a 2010-es számot. „Bizonyosak vagyunk abban, hogy a családbarát intézkedések mellett a Házasság hete alulról szerveződő és mára már tényleg országos méretűvé váló mozgalmának kiemelkedő jelentősége van abban, hogy a házasságkötések száma így emelkedhetett" – mondta Herjeczki Kornél.

Együtt kiteljesedni

Ugyanakkor kiemelte: „kevés az, hogy a házasságok megköttetnek, ha utána hagyjuk azokat tönkremenni". A Házasság hete igazi jelentősége a szemléletformálásban rejlik. Sokan gondolják úgy, hogy a házasság ma is korszerű és a jövőt megalapozó kapcsolati forma, ami komplexitásából adódóan komoly felkészítést, és későbbi gondozást igényel. A szervezőbizottság ezért a központi programok megrendezésén és az országos internetes programfelület biztosításán túl évről évre bátorítja a helyi közösségeket saját események szervezésére, hogy ezzel is elérhetővé váljanak a tartós és örömteli házassághoz szükséges ismeretek, sikeres példák. Idén ismét egy héten át számos budapesti, vidéki, sőt határon túli helyszínen több mint kétszázötven előadás, kulturális program hivatott ráirányítani a figyelmet a házasság, a család fontosságára.

Végezetül Herjeczki Kornél több őszinte nevetést kívánt a párkapcsolatokban, családokban. „Mert ahol nevetés van, ott működik a megbocsájtás, kevesebb a stressz, jobban megy a munka és a szeretetkapcsolatból gyerekek születnek, akik továbbadják az életet, a nevetést az újabb és újabb generációk számára."

Magyar sajátosság, hogy a házasság hete szervezői évről évre felkérnek egy házaspárt arra, legyenek „nagykövetei" a hétnek. Idén az országos rendezvénysorozat házigazdája Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika. A házaspár a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idei mottó azért áll hozzájuk közel, mert a házasságukban ők nem a személyiségük elvesztését, hanem az egymás általi kiteljesedést élik át. A stabil háttér, bázis megadja azt, hogy a házaspár mindkét fele kiteljesedjen, szárnyaljon. „A mi házasságunk olyan, amit bárki utánunk csinálhat. Meglehetősen vidáman és boldogan sikerül tizenöt éve élnünk" – mondta Madarász Isti. „Egy működő házasságnak nincsenek nagy titkai, de vannak olyan irányelvek, amiket össze lehet gyűjteni" – véli Kerekes Monika. A felkérést azért vállalták, mert bár nem tudják a jó házasság „receptjét", de közös életük példájával, arról szóló megnyilatkozásaikkal inspirálni és bátorítani szeretnék azokat, akik a házasság előtt állnak, és azokat is, akik már benne élnek.

Veszélyes üzem

Komlósi Piroska családterapeuta néhány európai jellegzetességet emelt ki e téma kapcsán: a családalapítási életkor erősen kitolódott, a házasságkötések és a gyerekek száma csökkenő tendenciát mutat. A Károli Gáspár Református Egyetem docense elmondta, hogy ez többek között összefügg az elhúzódó diákléttel, későbbi felnőtté válással, munkavállalási nehézségekkel, az nők intenzív belépésével a munkaerőpiacra. Komlósi Piroska ugyanakkor elmondta: Magyarországon a házasságkötések számának örömteli emelkedése azt mutatja, hogy a fiatalok között – a sok szomorú példa, válás ellenére – igenis él a remény, hogy képesek lehetnek a házasságukat jobban alakítani, mint eleik. A családterapeuta elmondta: az egyik „házassági népbetegség", hogy a felek között nincs kommunikáció. „A mindennapi tévézés és internetezés helyett a személyes, egymásra figyelő beszélgetés, információcsere tudja csak összetartani az embereket." Hozzátette: ez jelenti a társunkhoz való kapcsolódást, ez biztosítja, hogy a másikat megértsük, és ez teszi átélhetővé, hogy a társunk együtt érez velünk. Ezt kell megtanítani gyermekeinknek is: legalább napi tíz perc beszélgetés minden családtaggal! – hangzott a szakember jótanácsa.

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke üzenetét Radnai Jenő, a Magyar Katolikus Családegyesület alelnöke olvasta fel. Bíró László levelében – Ferenc pápát idézve – kiemelte, hogy manapság a többletbirtoklás, az élvezetek, az extremitás vágya él sok emberben. De az öröm nem ezekből származik, hanem az állandóságból, a stabilitásból adódik. „Két ember egysége a házasságban önmagán túlmutató valóság, Istenre utaló jel. A házastárs felé forduló igaz szeretetben az ember megérti és megéli, hogy »veled kiteljesedve« Isten titkának részese lehet. A házasság misztériuma éppen ez: Isten szeretete, amely visszatükröződik a házasságban" – írta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a házasságot a kötelékrepüléshez hasonlította: „olyan kötődés, amiben oda kell figyelni a másikra, mert ha nem, abból ütközés, tragédia lehet". Elmondta, hogy a fiatalok félnek az elköteleződéssel együtt járó kockázattól, de maga a szeretet is mindig kockázatot jelent, és e kockázatvállalás nélkül nincs élet, nincs jövő. Gáncs Péter kiemelte: mivel a házasság „veszélyes üzem", szükség van karbantartásra is.

Kétszázötven program nyolc napon át

„Veled kiteljesedve" – ez az idei mottója a programsorozatnak, mely február 12-én délelőtt nyitó istentisztelettel kezdődik a debreceni Nagytemplomban. Igét hirdet Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Február 13-án Életkísérlet – 5 szeretetnyelv a párkapcsolat kihívásai között címmel Záborszky Zsófia pszichológus és Záborszky Dávid lelkipásztor tartanak előadást. Február 14-én áldással egybekötött zenés istentisztelet lesz – a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola tanulóinak közreműködésével – a Deák téri evangélikus templomban. A hetet ünnepi szentmise zárja a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia templomban. A szentmisét bemutatja és homíliát mond Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke.

Gary Chapman, Az 5 szeretetnyelv pszichológiai fogalom és könyvsorozat megalkotója március végén érkezik Magyarországra. A világszinten elismert család- és párterapeuta Budapesti Kongresszusi Központon kívül előadásokat tart Debrecenben, Pécsett és Szegeden is. Sőt, a budapesti teltházas előadás mellett – a nagy érdeklődésre való tekintettel – aznapra ráadás alkalommal is készülnek a szervezők. A népszerű szerző a kötet megjelenésének 25 éves évfordulóján Magyarországot választotta író-olvasó találkozója helyszínéül.

A rendezvénysorozat további központi programjai és a folyamatosan bővülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, illetve a www.facebook.com/hazassaghete oldalon követhető nyomon.

Telepóczki Márta, fotó: Dimény András

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.