Húszéves a Nagydobronyi Református Líceum

2015. szeptember 24., csütörtök

Az eltelt húsz évet ünnepelték és adtak érte hálát szeptember 19-én Nagydobronyban.

25 évvel ezelőtt új korszak kezdődött a kárpátaljai magyarság, a kárpátaljai keresztény/keresztyén magyarsága számára. Hosszú évtizedek ateista politikáját követően fellélegeztek: megnyíltak a bezárt templomok kapui, azon bárki szabadon beléphetett. Megkezdődött a lelki ébredés mellett az építkezés is: templomok, parókiák, iskolák épültek úgy, hogy a mindennapi megélhetés is igencsak küzdelmes volt. De ez a nép bízott, hitt, remélt. Bár pénze nem volt, hisz az épp akkor megbukott, de lelkesen adta két keze munkáját. Imádkozott, és Isten meghallgatta azt, küldött segítőket, és a munka haladt. Így épülhetett fel a semmiből húsz évvel ezelőtt a Nagydobronyi Református Líceum is. Az elmúlt szombaton ezért adtak hálát a tanintézmény egykori és jelenlegi diákjai, tanárai, szülők, a Kárpátaljai Református Egyház (KRE).


A KRE vezetősége oklevelekkel köszönte meg az iskola alapításában, segítésében élen járó személyeknek a munkáját

Az ünnepség hálaadó istentisztelettel vette kezdetét, melyen Kolozsy András lelkészigazgató üdvözölte a vendégeket. Héder János, a KRE főjegyzője igehirdetésében – az 1Kir 10,4-9 alapján – arra kérte a líceum tanárait, diákjait, hogy mint az ifjú Salamon uralkodása kezdetén bölcsességet és engedelmes szívet kért az Úrtól, s ahogy tették ezt az iskolaalapítók, így tegyenek ma és mindenkor ők is, s merjenek nagyokat álmodni Istenben bízva.

Gál Erika líceumigazgató hálát adott azért, hogy immáron 20 éve keresztyén környezetben biztosíthatják a fiatalok oktatását-nevelését, hogy olyan sokoldalúan képzett művelt emberek kerülnek ki az intézmény falai közül, akik életében fontos a keresztyén hit. Mint elmondta, 1995-ben 26 diákkal kezdték meg az oktatást, az eltelt két évtized alatt 578 diák végzett itt, többségük főiskolán, egyetemen folytatta tanulmányait, s immáron 20 egykori diákjuk végzett teológiát.

Részletes tudósítás az egyház honlapján olvasható.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.