Holland reformátusok magyar állami elismerése

2011. május 04., szerda

Különböző egyházi háttérrel rendelkező négy református személyiség kapott hétfőn Hágában Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést a magyaroknak nyújtott segítő munkájuk elismeréseként – adta hírül a Nederlands Dagblad című hollandiai napilap.

A Schmitt Pál köztársasági elnök által adományozott kitüntetést a Magyar Köztársaság hágai nagykövetségén Sümeghy Gyula rendkívüli és meghatalmazott nagykövettől vehették át négyen. Valamennyien hosszú időn keresztül voltak a magyarok pártfogói, már a rendszerváltást megelőző években is. Kitüntetésüket Tüski Márta, a tavaly elhunyt hollandiai magyar lelkipásztor, Tüski István lánya kezdeményezte.

alt

Jan van der Graaf átveszi a kitüntetést Sümeghy Gyula nagykövettől

Az elismerésben részesülők korábban különböző egyházak és diakóniai szervezetek nevében tevékenykedtek. Jan van der Graaf évtizedeken keresztül a Nederlandse Hervormde Kerk (Holland Református Egyház) keretei közt működő Gereformeerde Bond nevű szervezet főtitkára volt. Rie van der Schaaf az úgynevezett „christelijk gereformeerd” irányzat képviselője. Fred Stellingwef korábban az Abraham Kuyper nevével fémjelzett Gereformeerde Kerken in Nederland nevű egyház tagja volt (2004-ben az evangélikusokkal és a Holland Református Egyházzal egyesülve alakult meg a Hollandiai Protestáns Egyház). Lucius de Graaff pedig a Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt nevű hollandiai refomátus egyház lelkipásztoraként szolgál Hattemben.

„Ez a négy református egyház 1955 óta az Admiraal de Ruyter Alapítvány égisze alatt működött együtt a magyarok erkölcsi és anyagi támogatásában” – emlékeztetett Tüski Márta a négy kitüntetett munkáját megköszönő szavaiban. „Eleinte egész rendkívüli dolognak számított, hogy közösen léptek fel.”

Tüski Márta szerint fontos, hogy a négy ember munkája túlmutat az egyes személyeken. Így vélekedik a kitüntetésről Jan van der Graaf is: ezzel ugyanis „az a munka kap hivatalos elismerést, amit a hollandiai egyházak a kommunizmus időszakában évtizedeken keresztül titokban végeztek.”

Sümeghy Gyula nagykövet arról beszélt, hogy az elismerésben részesülők mi mindent tettek Magyarországért. Mindebben egymást egészítették ki. Egyikük a magyarok oktatása terén fejtette ki tevékenységét, valaki a menekültek otthonra találásában és a gyerekek befogadásában nyújtott segítséget, másvalaki pedig a magyarországi gyülekezetek anyagi és erkölcsi támogatásában segédkezett.

A négy kitüntetett nem felejtette el megemlíteni, hogy sokkal többről volt szó, mint az ő személyes erőfeszítésükről. Az egyházakon kívül olyan szervezetek is említést érdemelnek, mint például a Stichting Hulp Oost-Europa és a Stichting Fundament. Jan van der Graaf beszéde végén hozzátette: „Ezt a keresztet a szolgálatainkért kaptuk. De hogy megszolgáltuk-e, az viszonylagos: mi csupán szolgálunk.”

Cz.A.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.