Határon túli püspökök az államfőnél

2013. december 11., szerda

„Az egyház bástya a határon túli magyar közösségekben" – mondta Áder János köztársasági elnök december 10-én, aki a Sándor-palotában fogadta a határon túli magyar egyházi vezetőket.

„Az egyház mindig közösség és bástya, megtartó hely és menedék, ismeret és tapasztalat, segítő kéz és oltalom, és még inkább az a határon túli magyar közösségekben" – mondta Áder János köztársasági elnök a határon túli püspököknek adott keddi fogadásán.

Az eseményen, amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is, az államfő kiemelte: hála illeti a magyar egyházi vezetőket, a papságot, a lelkészeket, a hitoktatókat és az egyházak segítőit, amiért a megmaradásban a magyar közösségek biztos támaszai.

„Amikor a harangok a templomba szólítják az embereket, Önök nemcsak az egyházhoz hívják a gyülekezetüket, de Isten igéjével magyarhoz kötik a magyart" – fogalmazott Áder János. Hangsúlyozta: Magyarország tisztelettel és elismeréssel tekint a határon túli egyházak közösségépítő munkájára.

Az államfő azt mondta: a hívek mindenféle kérdéssel, döntéssel bizalommal fordulnak a szolgáló egyházhoz, „nemcsak az égi, de földi ügyeiket is igyekeznek az örök törvényhez igazítani". Támaszra lelnek az egyház tudásában, emberségében, várják a megerősítést, keresik az igazságot – tette hozzá.

A köztársasági elnök felidézte, hogy az észak-amerikai magyarok körében megtapasztalta, mit jelent egy közösségben ha anyanyelven szól az egyház. Látogatása alkalmával Áder János vendége lehetett katolikus, református és zsidó közösségnek is, és – mint mondta –, azt látta, hogy a magyar papok és lelkészek oktatással, szervezéssel, de már puszta jelenlétükkel is „a politikai nemzet nyelvi, kulturális együvé tartozását segítik". Olyan természetesen, mint amilyen természetes, hogy anyanyelvén imádkozik a hívő ember – fűzte hozzá az államfő.

Szöveg: MTI, kép: MTI/Kovács Attila

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.