Meghallani a szegények kiáltását

2018. január 18., csütörtök

5Móz 1,19–35: „Istenetek, az Úr előttetek jár...”
Zsolt 145,9–20: „Támogat az Úr minden elesettet.”
Jak 1,9–11: A gazdag úgy fog elmúlni, mint a mező virága.
Lk 18,35–43: „Jézus, Dávid fia, könyörülj rajtam!”

A Karib-térség gazdaságai hagyományosan az európai piac­ra termelnek nyersanyagot, so­ha nem voltak önfenntartók. Mindig a nemzetközi piacról vettek fel kölcsönt a fejlesztésekre. Egy-egy ilyen kölcsön azzal jár, hogy megszorításokat vezetnek be a közlekedésben, az ok­tatásban, az egészségügyben és egyéb közszolgáltatásokban. Nyil­vánvalóan leginkább a szegények érzik ennek hatásait. A Karibi Egyházak Konferenciája kezdeményezést indított a régió jelenlegi adósságválságának megoldására, va­lamint a nemzetközi hálózatokon keresztül a szegények támogatására.

Képzeljük el a tömeg zaját, amikor Jézus belépett Jerikóba. A sok hang elnyomta a vak koldus kiáltásait. A zűrzavar ellenére Jézus meghallotta a vak ember hangját, ahogyan Isten is mindig meghallja a szegények kiáltását, ahogyan az Ószövetségben is olvassuk. Az Úr, aki nemcsak hallja, hanem felemeli az elesetteket, válaszol. A koldus élete ezzel teljesen megváltozott.

A keresztyének megosztottsága részévé válhat a világ zűrzavarának és felfordulásának. Ha­sonlóan a Jerikón kívül hallható vitatkozó hangokhoz, a mi megosztottságunk hangja is elnyomhatja a szegények kiáltását. Ha azonban egyesülünk, jobban tudjuk Krisztust képviselni a világon, jobban tudunk hallani, hallgatni és válaszolni. Ahelyett, hogy tovább fokoznánk a megkülönböztetést, képesek leszünk igazán hallgatni és kiszűrni azokat a hangokat, amelyeket leginkább meg kell hallanunk.

Szerető Istenünk! Te felemeled a szegényeket és az ínséget szenvedőket, és visszaadod emberi méltóságukat. Hallgasd meg mai világunk szegényeinek kiáltását. Adj nekik új reménységet, és emeld fel őket, hogy néped újra eggyé lehessen. Jézus nevében kérünk. Ámen.

A további érdekességeket és napi igemagyarázatokat tartalmazó füzet letölthető honlapunkról.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.