A gazdasági igazságosságért

2018. január 18., csütörtök

Ézs 25,1–9: „…vigadjunk és örül­jünk szabadításának.”
Zsolt 82: „Védelmezzétek a nincstelennek és az árvának a jogát…”
Fil 2,1–4: „…senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is.”
Lk 12,13–21: „...őrizkedjetek minden kapzsiságtól…”

A nemzetközi banki szabályozás megváltoztatása továbbra is kedvezőtlen hatással van a Karib-térség iparára és kereskedelmére. Ez számos család gazdasági túlélését is veszélyezteti. A külföldön dolgozó karibi állampolgárok számára egyre nehezebben oldható meg, hogy pénzt tudjanak küldeni családjuknak. A Karib-térségben működő egyházak azért vezették be a hitelszövetkezeti moz­galmat, hogy a szegények hozzáférjenek az anyagi forrásokhoz.

A Szentírás következetesen arról tesz bizonyságot, hogy Is­ten mindig a szegények oldalán áll. Isten jobbja az erősekkel szemben az erőtlenekért áll ki. Jézus is állandóan óva intett a kapzsiság veszélyeitől. Keresztyén közösségeinkbe is minden figyelmeztetés ellenére gyakran beférkőzik a kapzsiság bűne, megteremtve ezzel a versengés lehetőségét. Emlékeznünk kell azonban arra, hogy ha nem különböztetjük meg magunkat a világtól, hanem egyetértünk megosztó, versengő szellemével, akkor nem tudunk segíteni a rászorulóknak, akiknek pedig menedéket kellene nyújtanunk a viharban.

Isten szemében egyházaink és felekezeteink értéke nem az, hogy hány tagja vagy támogatója van egy-egy közösségnek. Isten szemében az számít, ha nekünk, keresztyéneknek számtalan testvérünk van szerte a világon, akik a gazdasági megosztottság ellenére is egyek. A keresztyénekben tudatosul ez az összetartozás, testvéri együttérzés, ezért képesek összefogni a mindenkit megillető gazdasági igazságosság érdekében.

Mindenható Istenünk! Te adj erőt és bátorságot egyházadnak, hogy folyamatosan hirdesse az igazságosságot és az irgalmasságot, még az igazságtalan uralom és elnyomás idején is. Amikor Krisztusban való egységünket ünnepeljük, a te Szentlelked legyen velünk, hogy mások szükségletei­re is tekintettel legyünk. Ámen.

A további érdekességeket és napi igemagyarázatokat tartalmazó füzet letölthető honlapunkról.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.