Családi körben

2018. január 18., csütörtök

2Móz 2,1–10: Mózes születése
Zsolt 127: „Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők.”
Zsid 11,23–24: Mózest rejtegették a szülei, „mert látták, hogy szép a gyermek”.
Mt 2,13–15: József „felkelt, vette a gyermeket és anyját még éjnek idején, és elment Egyiptomba”.

A Karib-térségben a családokat továbbra is hátrányosan érinti a rabszolgaság, ezzel együtt olyan új tényezők is, mint a szülők migrációja, a pénzügyi problé­mák és a családon belüli erőszak. A valósággal szembenézve a karibi egyházak arra törekszenek, hogy a kis- és nagycsaládokat egyaránt támogassák.

A családnak központi szerepe van a gyermekek védelmében és nevelésében. A Biblia Mózes és Jézus gyermekkoráról is beszámol, akik születésük pillanatától kezdve halálos veszélyben voltak a felbőszült uralkodók gyilkos parancsai miatt. A Biblia bemutatja, hogy külső erők mennyire sebezhetővé tesznek egy gyermeket, de azt is, hogy mit lehet tenni a gyermekek védelme ér­dekében. Máté evangéliuma olyan apamodellt állít elénk, amely engedelmeskedik Istennek, kiváltképpen nagy veszedelem idején. A Szentírás a jövő áldásának és reménységének tekinti a gyermekeket, a 127. zsoltár azt mondja, hogy olyanok, „mint a hős kezében a nyilak”. Keresztyénként arra kaptunk elhívást, hogy támogató családi kötelékben éljünk, az Úr erejére támaszkodva, erőteljes közösségek alakítására tö­rekedjünk, ahol védik a gyermekeket, és ahol ők kibontakoztathatják tehetségüket.

Kegyelmes Istenünk, te úgy küldted el Fiadat ebbe a világba, hogy egy átlagos családba szülessen, olyan ősökkel, akik között mélyen hívők, és bűnösök is voltak. Kérjük áldásodat minden családra, háztartásra, közösségre. Különösen könyörgünk a keresztyénség családjának egységéért, hogy higgyen a világ. Jézus nevében kérünk. Ámen.

A további érdekességeket és napi igemagyarázatokat tartalmazó füzet letölthető honlapunkról.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.