Főjegyzőt választanak Dunamelléken

2015. december 01., kedd

A dunamelléki egyházkerületi választási bizottság közzétette az új lelkészi főjegyző választásának menetrendjét.

Mint arról már korábban beszámoltunk, Simonfi Sándor, a dunamelléki egyházkerület tavaly megválasztott lelkészi főjegyzője idén június 29-én lemondott tisztségéről, feladatait ideiglenesen Hegedűs Béla bács-kiskun megyei esperes vette át. A november 12-i egyházkerületi közgyűlés elfogadta a lemondást, a megüresedett tisztségre új választások kiírását rendelte el.

Az egyházkerületi választási bizottság november 26-i ülésén dolgozta ki a jelöltállítás és a szavazás menetrendjét. Döntésük értelmében 2016. január 31-ig mind a nyolc egyházmegyében meg kell megtartani a jelölő közgyűléseket, az ezeken készült jegyzőkönyveknek február 8-án délig, a jelöltek bemutatkozásának pedig február 15-én délig be kell érkeznie a választási bizottsághoz.

Az egyházkerületi választási bizottság összesíti az egyházmegyénként felterjesztett jelöléseket és mindegyik tisztségre a jelölő közgyűlések szavazatainak összesítése alapján a három legtöbb szavazatot – de a szavazatok legalább 10%-át – megszerző jelöltet ajánlja megválasztásra az egyházközségek presbitériumainak.

A választás február 15. és március 21. között történik, ugyanis a bizottság február 15-én küldi ki a szavazólapokat a presbitériumoknak, melyeket március 21-én délig vissza kell juttatni a bizottsághoz. Az eredményt várhatóan még aznap közzéteszik – derült ki Pintér Gyula bizottsági elnök beszámolójából.

Egyházunk alkotmánya szerint az egyházkerületben egy lelkészi és egy világi főjegyzőt kell választani, akik a püspök, illetve a főgondnok helyettesei. A választójogi törvényünk szerint az adott egyházkerületben szolgáló lelkipásztorok közül az jelölhető lelkészi főjegyzővé, aki legalább 10 évi folyamatos, önálló lelkészi szolgálattal rendelkezik. 

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.