Fel kell nőnie a teológiának

2012. március 14., szerda

Gerald R. McDermott professzor 2012. március 9-én ismét Budapesten járt a Károli Gáspár Református Egyetem Hermeneutikai Kutatóközpont, valamint a Bölcsészettudományi Kar Anglisztika Intézete szervezésében. A látogatás apropóját a közelmúltban megjelent legújabb könyve adta, amelyet Michael J. McClymond-dal közösen adott ki Jonathan Edwards teológiájáról.

McDemott professzor előadásában említést tett arról, hogy hite szerint az elkövetkező évszázadban fel kell nőnie egy teológiának, egy hitbeli látásnak, amelyik reményteljesebb a mostaninál. Ez a teológia képessé tesz majd arra, hogy meghaladjuk a jelenlegi határokat katolikusok és protestánsok között, a keresztény dél és a keresztény észak között, karizmatikusok és nem karizmatikusok között, liberálisok és konzervatívok között.

Jonathan Edwards református teológus többet foglakozott a nem keresztyén vallásokkal, mint bárki más a 20. századi keresztyén gondolkodók közül, hidat verve a keleti és nyugati keresztyénség között. Napjainkban egyre több fiatal teológus fordul Jonathan Edwards teológiája felé. A Yale Egyetem Jonathan Edwards Központ újra kiadja a teológus 73 kötetes életművét.

Az összefoglaló Fekete Ágnes, a Magyar Rádió Református Félórájának szerkesztője hanganyaga alapján készült

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.