Énekelt imádság – Écsi Gyöngyi legújabb lemezéről

2010. március 08., hétfő

altHarangzúgással és a Zsoltárok könyve 90. részének 1. és 12. versével kezdődik Écsi Gyöngyi lelkész-előadóművész huszonnégy népéneket tartalmazó, Énekelt imádság című lemeze.

Megrendítően szólnak Mózes imádságának sorai, melyeket a reformátusok szinte himnuszukká fogadtak: „Uram, te voltál hajlékunk nemzedékről nemzedékre. Mielőtt hegyek születtek, mielőtt a föld és a világ létrejött, öröktől fogva mindörökké vagy te, ó Isten… Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk.” Majd a bevezető sorok után felcsendül az Én úgy kívánkozom kezdetű népének, melyet Ág Tibor a Zobor-vidéken, Babindálon gyűjtött a 42. zsoltár népi változataként. A sor folytatódik a szintén Zobor-vidéki, de a mai református énekeskönyvben is fellelhető Ne szállj perbe énvelem című magyar népi dallamú énekkel.

Écsi Gyöngyi legújabb lemezén a reformátusokhoz közel álló Mely igen jó, Adjunk hálát az Úrnak, Dicsérd Istent kezdetű énekek is hallhatók, melyek szintén megtalálhatóak a református énekeskönyvben. A szövegük ugyan egy-két helyen kissé eltér az énekeskönyvi változattól, de ettől semmit sem veszítenek szépségükből és mondanivalójukból.

Az énekes elmondása szerint erre a lemezre kifejezetten magyar vonatkozású énekeket választott ki, melyek egyaránt közel állnak a református, a katolikus és az evangélikus hívekhez is. Az énekek közt több énekelt bibliai töredék is elhangzik (Magasztallak, Három atyafiak), prózai formában pedig a Jelenések könyve hetedik részének sorai.

Écsi Gyöngyi jó húsz évvel ezelőtt, még gimnazista korában Szanyi Mária néprajzos segítségével és támogatásával kezdett gyűjteni. Akkor még nem sejtette, hogy a hitvalló hagyomány milyen meghatározó lesz majd az életében. A lemez gondolata akkor született meg, amikor már úgy érezte, lelke tele van magyar vonatkozású hitvalló népénekkel. És jó az is, hogy nem csak saját döntéséből született meg a lemez, hanem igény mutatkozott iránta azok részéről is, akik már hallották ezeket a gyönyörű énekeket.

A lemez elkészítésében közreműködtek: Hodorog András (Klézse), aki furulyát, kavalt és tilinkót szólaltatott meg; Kováts Marcell (Kassa), aki tekerőlantozott; Farnbauer Péter (Révkomárom) pedig zongorajátékával tette zeneileg még kompaktabbá a hitvalló énekeket. Écsi Gyöngyi számára saját „felfedezésein” kívül nagy segítséget jelentettek Ág Tibor és Erdélyi Zsuzsanna gyűjtései, valamint a Dobszay László és Németh István által összeállított, A magyar népének népzenei felvételeken című zenei kiadvány, amelyből csak ki kellett válogatni a tartalomhoz kapcsolódó népénekeket. A lelkész-előadóművész a lemez üzenetét így foglalta össze: „Rá kell döbbenni arra, hogy a mai korban sem lehet Krisztus nélkül élni."

(Árgyélus Polgári Társulás, Hetény 2009)

forrás: reformata.sk/Kálvinista Szemle 2010/3

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.