Elhunyt Andel Károly szlavóniai nyugalmazott püspök-helyettes

2019. június 28., péntek

Elhunyt Andel Károly a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház nyugalmazott püspök-helyettese, esperese, református lelkipásztor. 40 évig hűségesen szolgálta a szlavóniai gyülekezeteknek, a háborúban sem hagyta el szolgálati helyét.

Andel Károly idén áprilisban arról beszélt a Delhir.info-nak adott interjújában, hogy lelkészi szolgálatai közül a leggyakrabban temetett, főleg a Horvát honvédő háború ideje alatt. „Olyankor azt mondtam magamnak: „Papocskám, a Bibliát a zsebbe, és be a kocsiba, ha temetni hívnak, ne gondolkozz!” Ilyenkor nincs idő tépelődni: az élet magával hozta a halált, aki pedig elhunyt, annak meg kell adni a végtisztességet. (...) Nemegyszer megtörtént, hogy javában állt a temetés, a gránátok meg csak úgy hullottak körülöttünk.” Andel Károly nem hagyta el a szolgálati helyét a háborúban sem, Magyarországra csak azért jött át, hogy a nagyatádi menekülttáborban lelkigondozza a falvaiból elmenekült magyarokat. Az interjúban azt is mondta: „Nekem is volt már néhány közeli találkozásom az Úrral. 2013-ban érszűkület miatt amputálták az egyik lábamat, egy évvel később a másikat is, de volt balesetem is, és közvetlen háborús veszély Eszék bombázáskor, amikor már a városhoz tartozó Rétfaluban éltünk.”

Andel Károlyt 2019. június 26-án súlyos betegséget követően szólította magához az Úr. 2012-es nyugdíjazásáig 40 éven át volt hűséges pásztora a szlavóniai egyházközségeknek. Évtizedeken át szolgált Haraszti, Rétfalu és Szentlászló gyülekezeteiben. A lelkész Vajdaságból került Horvátországba, Ókéren született, Pacséron volt először lelkész. Teológiai tanulmányait Debrecenben végezte. Felesége Andel Ilona Hedvig az Eszékkel egybenőtt Rétfalu református lelkésze. Négy gyermekük van. 

Utolsó földi útjára Rétfalu (Eszék, Petőfi Sándor utca 78.) református templomában, 2019. július 1-én, hétfőn 12 órakor kezdődő gyászistentiszteleten kísérik. A temetési szolgálatot Szenn Péter a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke végzi.

Delhir.info, reformatus.hu

Fotó: delhir.info, Szabó Angéla

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.