Egyházi vezetők ünnepi istentiszteletei, miséi húsvétkor

2010. április 01., csütörtök

altHúsvét ünnepe alkalmából a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői Budapesten, Esztergomban, Debrecenben, illetve Győrött tartanak ünnepi misét, istentiszteletet.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nagycsütörtökön a budapesti Szent István-bazilikában 10 órakor tartja az olajszentelési misét. Az esztergomi bazilikában ugyanezen a napon 18 órakor celebrál misét az utolsó vacsora emlékezetére, ennek keretében végzi a lábmosás szertartását.
Nagypénteken 18 órától szintén Erdő Péter vezeti a szertartást az esztergomi bazilikában.

Nagyszombaton, húsvét vigíliáján 18 órakor az esztergom-budapesti érsek a budapesti Szent István-bazilikában hirdet igét. A fővárosban a mise után megtartják a hagyományos körmenetet - írták.

Húsvét vasárnap 11 órakor Erdő Péter bíboros ünnepi misét mutat be a budapesti Szent István-bazilikában. Ugyanezen a napon az esztergomi bazilikában Cserháti Ferenc segédpüspök celebrál ünnepi misét fél 11-kor.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, tiszántúli püspök a debreceni Nagytemplomban tartja istentiszteletét húsvét vasárnap 10 órakor.

 

Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek elmondta: nagypénteken a győri Újtemplomban, húsvét vasárnap a győri Öregtemplomban hirdet igét; mindkét szertartás 10 órakor kezdődik.

A húsvéti ünnepkörrel Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékeznek a keresztény felekezetek. A keresztény hagyomány szerint nagypénteken feszítették keresztre Jézust, és a Biblia szerint harmadnapra, azaz vasárnap támadt fel.

Húsvétkor a keresztény világ annak állít emléket, hogy Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, ezzel megváltotta a benne hívőket bűneiktől, így hitük szerint az üdvösségre, az örök életre vezette őket.

Forrás: MTI

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.