Egyek vagyunk - David Arnott, a Skót Egyház moderátorának debreceni prédikációja

2012. január 22., vasárnap

Hazánkhoz való kötődéséről, a Magyarországi Református Egyház elmúlt 20 éves munkájáról, az ökumenéről és a változás fontosságáról is beszélt David Arnot, a Skót Egyház moderátora a Debreceni Nagytemplomban január 22-én prédikációjában.

A moderátor azért érkezett hazánkba, hogy az MRE és a Skót Egyház közötti testvéri kapcsolatokat megerősítése, illetve az utóbbi években elindult közös kezdeményezéseket tovább ösztönözze.  „Az elmúlt években egyházaink kapcsolata megerősödött és aktívabbá vált, ami olyan együttműködésekben nyer konkrét formát, mint az ökogyülekezeti program, vagy éppen a szegénység és bevándorlás kérdéseiben folytatott eszmecsere,” hangsúlyozta.
Vad Zsigmond esperes köszöntötte az istentiszteleten David Arnott-ot

David Arnott hazánkhoz kötődő személyes élményeiről is szólt, visszaemlékezett 1991-re, amikor először járt Debrecenben, tanulmányi szabadsága keretében.
—Jó visszatérni ide. Menyünk Margittáról származik és Budapest mellett, Etyeken él a fiúnkkal. Magyarországgal való kapcsolatunk tehát több mint puszta formalitás vagy egyházi ügy: kötődésünk személyes és családi— mondta David Arnott prédikációjában.

„Mindnyájan el fogunk változni” (1Kor 15,51), halhattuk a beszédben is az ökumenikus imahét fő üzenetét. „A változás elválaszthatatlanul hozzátartozik az egyház lényegéhez. Az evangéliumi történet központi mozzanata, hogy az élő Jézus Krisztus jelenlétében megváltozik az ember élete. Saját életünk tanít meg arra, hogy az az erő, amit Jézus ad nekünk, képes átformálni életünket, képes újjászülni minket. Ez a változás azt jelenti, hogy másként tekintünk a világra - nem saját szemszögünkből, hanem mintegy Krisztus szemével szemléljük azt. Úgy tekintünk az emberekre, mint akikért Jézus meghalt. Meglátjuk az elveszett embert, a pásztor nélküli nyájat,” mondta a moderátor, aki ezt követően karácsonyi izraeli és palesztinai feleségével közös hivatalos látogatásáról beszélt.

„Gázában is elidőztünk, ahol az elbeszélésekből kiderült, hogyan nyomorítja meg a mindennapok életét az elnyomás és a bebörtönzés. A Gázát körülvevő magas falak, őrtornyaikkal maguk is börtönre emlékeztetnek. Számos történetet hallottunk a hatóságok rendszeres túlkapásairól. Mindennek pedig az az eredménye, hogy az átlagban nyolc gyermeket nevelő családok gyertyával világítanak és maguk fabrikálta gáztűzhelyen főznek. Felkerestük az egyik kórház égési osztályát, ahol szemtanúi lehettünk annak, hogy milyen sérüléseket szenvednek fiatal gyerekek a családokra kényszerített körülmények miatt. Nem volt éppen szívmelengető látvány. A gyermekek alultápláltsága is az embertelen körülmények következménye. Gyakori betegség a tüdőrák, de senki sem ismeri az igazi okokat, csak mendemondák keringenek a növényvédő szerek és a csirkéknek adott növekedési hormonok hatásáról.
Nem tekinthetek másképpen ezekre az emberekre, csak saját szemüvegemen keresztül - kétségtelen. Ám sokakkal szemben nem láthatom bennük a potenciális terroristát, a megbízhatatlan arabot, hálát adva azért, hogy nem kell ott élnem, ahol ők kénytelenek. Sokkal inkább úgy tekintek rájuk, mint akikért Jézus meghalt. És ennek a nyomorult helyzetnek az emelkedettsége éppen az, hogy Jézus halála sokkal de sokkal közelebb van Gázához, mint hozzád vagy hozzám, a mi helyzetünkhöz,” hallhattuk a moderátortól.

David Arnott szerint az evangélium megváltoztatja életmódunkat, új, más értékrendet teremt a világhoz való viszonyunkban: megkérdőjelezi és próbára teszi világlátásunkat. Átformáló ereje abban áll, hogy ez a kihívás nem szorítkozik csupán a személyes életünkre, hanem érinti a közélet és az egyház életének valamennyi aspektusát is.

David Arnott, a Skót Egyház moderátora és prédikációjának fordítója Balog Margit lelkész, a DRHE nyelvi lektora

A Magyországi Református Egyház munkájáról is beszélt a Skót Egyház delegáltja. Mint mondta, nagy érdeklődéssel olvasta az MRE éves jelentését, amit összevetett a 20 évvel ezelőtti jelentéssel. Arnott most egy olyan egyházat lát, amelyik kész volt a változásra az elmúlt két évtizedben. „Nem elégedtetek meg azzal, hogy üljetek a babérjaitokon. Ehelyett nyitottatok a világra. Vettétek a fáradtságot, hogy szembenézzetek a múlttal, ami egy érzékeny téma; aktívan részt vettetek a teremtés hetének kezdeményezésében a teremtett világ védelmének jegyében; folyamatosan kerestétek a cigánysággal való együttműködést. Fontos, hogy készek vagytok a változás stratégiáját követni. És ebben a Szentlélek vezetése mellett a titeket körülvevő világ ösztönzése is fontos. Mert Isten szeretett világán keresztül is megszólít minket”, zárta le dicséretét.

A Skót egyház vezetője, az egyház legfontosabb feladatáról is szólt, arról, hogy a maga sajátos módján kell munkálnia a társadalom javát. Az értékek, úgy mint az igazságosság, tisztesség, egyenlőség, megbocsátás, megbékélés; nem szorítkozhatnak csupán a személyes életünkre, hanem határozottan érvényre kell jutniuk az egyház és a társadalom életében, vezetve minket igyekezetünkben, hogy egy jobb és tisztességesebb világot teremtsünk mindenki számára. Minden társadalom, amelyik ezek nélkül az értékek nélkül akar élni, megfosztja polgárait attól, amit megérdemelnek.

Jézus főpapi imádságában, amelyet János evangéliuma őrzött meg a számunkra, Jézus azért könyörög, hogy mind egyek legyünk, ahogy Ő maga egy az Atyával, utalt a napi textusra (János 17: 13 – 21 ) a lelkész, aki egy pünkösdi lelkész igehirdetéséből is idézett: Ha Jézus imádkozott valamiért, az mindig valóra vált. Ha tehát Jézus azért könyörgött, hogy egyek legyünk – akkor óhatatlanul azok vagyunk. Jézus Krisztusban már megvalósult az egységünk.
Nem arra kell tehát buzdítani egymást, hogy fűzzük szorosabbra az együttműködésünket, hanem így kell biztatnunk egymás: ’Testvérek, Krisztusban már egyek vagyunk. Nincsenek elválasztó korlátok közöttünk. Krisztusban az egymástól elválasztó falak ledőltek’. Nincs többé „ők”, csak „mi” van. Az Isten országának ajándéka és javai éppúgy a tieid, mint ahogy az enyéim.

Ha valóban egyek vagyunk, akkor nincs mentségünk arra, hogy másokat ezzel ellentétesen kezeljünk. Egy családhoz tartozunk, legyünk bár feketék vagy fehérek, gazdagok vagy szegények, férfiak vagy nők – testvérek vagyunk Jézus Krisztusban, emberek, akikért Jézus meghalt. Nincs többé mentségünk a gyűlöletre és háborúságra, hívta fel rá a figyelmet beszédében a skót moderátor, aki így zárta le prédikációját.
„Az egyik ok, amiért annyira örülök, hogy köztetek lehetek, az, hogy elmondhattam nektek ezt az egyszerű üzenetet: te és én, mi egyek vagyunk Krisztusban. Ahogy az egyházad és az én egyházam. Ugyanaz az az igyekezet és küldetés egyesít minket: az evangélium hirdetése. Egységünk biztos alapja, hogy Jézus Krisztus ugyanazon szeretete szorongat minket. Skóciában szükségünk van arra, hogy ezt tőletek, magyaroktól halljuk. Ahogy remélem, hogy ti is ezt akarjátok hallani tőlünk, skótoktól. Jézus Krisztusban már egyek vagyunk”

Fotó: Rácz Zoltán

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.