Csillagpont: nem csak magyar reformátusoknak

2015. február 23., hétfő

Hagyományos koreai tánc, nemzetközi kvíz, angol nyelvű dicsőítés. A folytatás idén sem marad el, számos külföldi fiatal érkezik a Csillagpontra.

A Magyarországi Református Egyház mindig is kiemelten fontosnak tartotta testvéregyházai kapcsolatainak fenntartását és további fejlesztését. Ezen kapcsolatok elsősorban teológiai és szakmai együttműködésben, valamint ökumenikus szervezetekben való aktív részvételben nyilvánulnak meg. Az MRE négy kontinensen, mintegy húsz országban tart fenn szoros, két- vagy többoldalú kapcsolatokat más egyházakkal. A kapcsolatok ápolásához járul hozzá többek között az is, hogy a Csillagpont Ifjúsági Találkozóra is rendszeresen érkeznek külföldi fiatalok az egyház meghívására.

Az idei Csillagponton a tavalyinál is több nemzetközi delegált vesz részt. A bizalom témáját a külföldi fiatalokkal együtt dolgozhatják fel a CSP magyar fesztiválozói az angol nyelvű kiscsoportokban. Így, Tatán biztosan nem csak magyarokat találhatsz majd. A Csillagpont célja egy olyan esemény létrehozása, amely a keresztény fiatalok számára lehetőséget ad egymás gondolatainak megismerésére. A fesztivál napjait a koncertek, szemináriumok és kiscsoportos beszélgetések mellett angol nyelvű, a külföldi delegáltakkal közösen szerveződő programok is színesítik.

Miatyánk angolul, vagy éppen koreaiul

A tavalyi évben 26 külföldi, az MRE testvéregyházaiból érkező fiatalt fogadott a fesztivál. A Koreai Presbiteriánus Egyház (PCK) Lord Church gyülekezeti csoportja külön programmal is készült a Csillapontra: teával várták az érdeklődőket, valamint saját táncprodukciójukkal. A koreai testvéreink a 2015-ös CsP-n is aktív közreműködőkként vesznek majd részt. Az idei évben ismételten közel 30 nemzetközi résztvevőre számítunk, többek között az Egyesült Királyság, Németország, az Egyesült Államok, Kanada, Dél-Korea, Tajvan és Dél-Afrika partneregyházaiból.

Külföldi vendégeink jelenléte a magyar résztvevők számára is örvendetes, hiszen közös programjaik során megoszthatják egymással gondolataikat, tapasztalataikat és reményeiket, megismerve egymás egyházát. A reggeli angol nyelvű áhítatok mellett külön angol nyelvű programsávval is készülnek a szervezők a nemzetközi és a nyelveket bíró magyar fesztiválozók számára. Délutáni kerekasztal beszélgetések során hallhatunk majd előadást az MRE mindennapi szolgálatáról, a kommunikációs kampányairól, mint például arról a bizonyos Fiú!-ról, vagy éppen a Magyar Református Szeretetszolgálat nemzetközi bevetéseiről.

Mindemellett nemzetközi kvízjátékkal várják a külföldi delegáltak az érdeklődőket, melynek keretében érdekes és meglepő dolgokat tudhatunk meg a testvéregyházak életéről is. Egy biztos, ne lepődj meg, ha megszólít valaki angolul, vagy éppen németül kéri a segítségedet a fesztivál rengetegében. A Csillagpont angol nyelvű programjait keresd a CSP honlapján! Ha gyülekezetednek testvéregyházi kapcsolatai vannak, ne habozz meghívni az ottani fiatalokat is a találkozóra.

Kalácska Dalma/Külügyi Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.