Békezarándoklat a Koreai-félszigeten

2013. november 08., péntek

Pont 60 éve, hogy kettészakadt a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és a Koreai Köztársaság. Azóta is számos erőfeszítést tettek a koreai béke és újraegyesítés előmozdítására.

November 2-án, szombaton az Egyházak Világtanácsának tizedik gyűlésének több mint 800 résztvevője csatlakozott a Szöulba tartó békemenethez, kifejezve együttérzésüket Korea népe felé, és csatalakozva az ország újraegyesítését szorgalmazó világméretű felhíváshoz. A felvonulás útvonala a következő volt: Puszan- Ulsan- Haengsinig- Mount-Doraig-Imjingakig, melyet busszal, vonattal és gyalogosan tettek meg a résztvevők. A résztvevők az Imjingaknál található Béke Harangjánál gyűltek össze, esedezve Korea jövőbeli újraegyesítésére. A harangot hét résztvevő kondította meg – a hét földrészt jelképezve –, a békéért Koreában, és az egész Földön. Imjingak hét kilométerre található a demarkációs övezettől. A Béke Harangja 1972-ben lett felszentelve az újraegyesítés reményében.

Az EVT zarándokai ezek után az Imjingaz-i Szabadság hídon meneteltek tovább, hogy átérezzék és láthassák a valódi koreai szétválást. Korábban ezen a hídon hadifoglyok keltek át, mikor hazafelé tartottak. A 1953-as fegyverszüneti megállapodás után pedig lezárták, és megtiltották az átjárást. A híd tehát látható emléke a Koreai-félsziget kettészakadásnak, fájdalommal és szomorúsággal telítve. A hídon egy vonat volt kiállítva, ami a háború idején a menekülteket szállította. A vonat sincs már használatban, azonban, mint szimbólum, sokat jelent: a békés koreai újraegyesítés után megvalósulandó vasútvonalat és forgalmat jelképezi a két kettészakadt terület között.

Imádság a békéért

A békemenet Imjingak tavához vonult, ahol az elválasztó vonalnál található híd alatt gyűltek össze. Ez a hely egységesíti a múltat, a jelent és a jövőt. A Sungkonghoe Egyetem fiatal teológus hallgatói egy hagyományos mennyasszonyi táncot adtak elő, az Arirang alone című dalra. Ez egy koreai népdal, amit a koreai népkultúra egyik legszebb darabjának tartanak, mert ez a béke utáni reményt fejezi ki. A zarándokok békeüzeneteket váltottak egymással a híd lábánál. Együtt énekelték a 'Now go in peace' himnuszt, miközben békebokrétákat helyeztek el üzenettel és imával ellátva a vaskerítés vonalán – ami a demarkációs zónát jelöli -, míg ezer meg ezer ima és üzenet nem lett a kerítésen.

A békezarándoklat része a Koreai Egyházak Nemzeti Tanácsának és a Koreai Szervező Bizottság által szervezett békevonat kezdeményezésének célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a tartós megosztottság jelenségére, és hogy kampányoljon a koreai újraegyesítésért.

Az Egyházak Világtanácsának főtitkára, Olav Fykse Tveit felhívást intézett a Koreai-félszigeten uralkodó feszültség befejezésért. „Az a tény, hogy a nagygyűlés Koreában került megrendezésre, kifejezi, hogy a világ egyházai a koreai egyházakkal együtt remélik a béke megvalósítását" – mondta Tveit. „A Koreai-félsziget békéje ellenségeskedések nélkül is megvalósulhat".

Külügyi Iroda
Fordította: Túri Tímea
Forrás: Oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.