Az EVT nyilatkozata a kopt keresztyéneket ért támadásokról

2017. április 10., hétfő

Az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára, Olaf Fykse Tveit nyilatkozatában megrendültségének és részvétének adott hangot, valamint imádságban hordozza az áldozatok családjait, a sebesülteket és az egyiptomi népet.

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) elítéli a Tanta városában található kopt Szent György (Mar Girgis) templomban és az alexandriai Szent Márk kopt ortodox székesegyházban istentiszteletre összegyűlt ártatlan emberek ellen elkövetett ördögi tetteteket. A tantai bombatámadásban legalább huszonöt ember vesztette életét és több mint hetvenen megsebesültek a virágvasárnapi istentisztelet alatt, az alexandriai öngyilkos merénylet további tizenegy halálos áldozatot követelt és több mint harminc sebesültet hagyott hátra. II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárka a katedrálisban celebrálta a misét a robbantás pillanatában.

EVT-reakció

Az EVT főtitkára, Olaf Fykse Tveit nyilatkozatában a megrendültségének és részvétének adott hangot, valamint imádságban hordozza az áldozatok családjait, a sebesülteket és az egyiptomi népet. A főtitkár arra buzdította az egyiptomiakat, hogy álljanak meg szilárdan, tartsák meg egységüket a megpróbáltatások és az őket folytonosan fenyegető csapások ellenére. 

„A brutális cselekedetekkel szemben az egész emberi családnak, minden hívő és jóakaratú embernek össze kell fognia és együtt elkötelezni magunkat egymás tiszteletére, a kölcsönös gondoskodásra és védelemre, hogy megelőzzük a hasonló erőszakcselekményeket” – mondta Tveit.

Számos különböző felekezeti hagyomány istentiszteleti helye vált az utóbbi időben a szélsőséges csoportok által elkövetett erőszak céltáblájává. Az EVT arra szólította fel Abdel Fattah al-Sisi egyiptomi elnököt, valamint a térség vallási vezetőit és kormányait, hogy „gyorsan és eltökélten lépjenek fel a minden vallás híveit megillető alapvető vallási jogok megőrzése, a béke fenntartása és a minden egyes embert megillető igazságosság mellett”.

Tveit hozzátette, hogy a „kormány intézkedéseinek összhangban kell lenniük a muszlimok, keresztyének és más vallásúak között helyi szinten megvalósuló szolidaritással, amellyel közösen utasítják el az erőszakos cselekedeteket”.

Időközben Egyiptom legmagasabb szunnita vallási tekintélye, Al-Azhar is határozottan elítélte a merényleteket nyilatkozatában.

Nem az első eset

Az Amnesty International nevű jogvédő szervezet már márciusban felhívta a nyilvánosság figyelmét arra, hogy egyre gyakrabban válnak „kopt templomok és keresztyének otthonai gyújtogatók célpontjaivá, a kopt kisebbség tagjait fizikálisan bántalmazzák, kifosztják.”   

Tveit hozzátette, hogy „ezekben a súlyos időkben, a próbatételek közepette az EVT Egyiptom népének támogatására kéri a vallási és nemzeti vezetőket, és arra szólítja fel őket, hogy álljanak az élet oldalán, békés eszközökkel szálljanak szembe a negatív folyamatokkal, mozdítsák elő a keresztyének és muszlimok közötti párbeszédet és együttműködést Egyiptomban éppúgy, mint szerte a világon”. 

A Kairó legnagyobb kopt székesegyházát ért decemberi bombatámadásokban legalább 25 ember vesztette életét és 49 további keresztyén sebesült meg, sokan közülük nők és gyermekek. Sok éve ez volt a 91 millió lakosú ország tíz százalékát alkotó kopt keresztyén közösség ellen elkövetett legtöbb halálos áldozatot követelő támadás.

Külügyi Iroda

Forrás: www.oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.