Az EVT és a Római Katolikus Egyház Közös Munkacsoportjának jelentése

2011. december 02., péntek

Azok közül az egyházak közül, amelyek nem tagjai az Egyházak Világtanácsának (EVT), a legjelentősebb a Római Katolikus Egyház. 1965-ben a Római Katolikus Egyház és az EVT Közös Munkacsoportot hozott létre, mely évente találkozik, hogy megvitassa a mindkét felet érintő aktuális kérdéseket és erősítse az együttműködést az egyházak között.

 

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) valamint a Római Katolikus Egyház képviselői október 31. és november 5. között Máltán találkoztak a Közös Munkacsoport konzultációján, amely az utolsó ilyen alkalom az EVT tizedik, 2013 októberében a dél-koreai Busan városában megrendezésre kerülő nagygyűlése előtt. A csoport jelentést készített a Római Katolikus Egyház és az EVT kapcsolatának alakulásáról a 2006-os, kilencedik nagygyűlés óta eltelt időszakban.

A Közös Munkacsoport hivatalos fórumként összeköti a két keresztyén szervezetet, hogy „közös programokat kezdeményezzen, értékelje és fenntartsa az együttműködést” az EVT és a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács között. Az elmúlt évek kiemelt témái között szerepelt a lelki élet, az ökumenikus párbeszéd közös értékei, a globális gazdaság, az ifjúsági misszió és a migráció. A munkacsoport világszerte rendelkezik regionális és helyi csoportokkal. Az EVT tizenhét tagot delegál a munkacsoportba, csakúgy, mint a pápai tanács. Helyi szinten a munkacsoportok fórumot biztosítanak, ahol a tagok megvitathatják a közös témákat és megoszthatják tapasztalataikat. A munkacsoport napirendje több ponton is megegyezik az EVT témáival, így elmúlt ülésen szót ejtettek a teológiai kérdések, misszió, igazságosság, béke és megbékélés, ökumené és ifjúsági munka kérdéseiről.

A Közös Munkacsoport 2011-ben egy közleményt is megfogalmazott, melyben kijelentették, hogy „a munkacsoport tagjai megtapasztalták az ökumenikus nyitottság és együttműködés friss szellemiségét Máltán, ezen a túlnyomórészt katolikus szigeten, nem utolsósorban azért, mert közös választ tudtak adni arra a kihívásra, amit a bevándorlók folyamatos érkezése jelent.”

A közlemény itt olvasható.


Forrás: www.oikumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.