Az egyház feljövőben világszerte – nagyszerű reformációi füzet

2010. szeptember 15., szerda

altA Németországi Protestáns Egyház (EKD) 68 oldalas tematikus füzetet adott ki, melyben gazdag előkészítő anyagot kínál lelkészeknek, gyülekezeteknek a reformáció ünnepének, hónapjának méltó megünnepléséhez.

Az EKD elnökének, Nikolaus Schneider református lelkésznek az előszavával jelent meg a munkafüzet, nemzetközi szerzői gárda írásaival. A kötet 37 szerzője között szerepelnek német, svájci, holland, angol evangélikus és református lelkészek mellett ír, pápua-új-guineai, görög, indiai, cseh, dél-koreai protestáns prédikátorok is. Igehirdetések, elmélkedések, interjúk segítik az ünnepi felkészülést. Az ünnep hagyományainak, különböző földrészeken történő megtartásának jellegzetességeit is megismerhetjük. Gyakorlati példák tucatja ad sokrétű ösztönzést a jeles protestáns ünnep szép, színes és tartalmas megünnepléséhez. A német  és angol nyelven írt anyagokat művészi fotók egészítik ki, teszik plasztikusabbá. "A menny forradalma" című elmélkedésből megtudjuk azt is, milyen kapcsolat van Kopernikusz és Pál között, legalábbis elméletileg, vagy hogyan lehet az Erős vár a mi Istenünk-re énekes prédikációt felépíteni nem csak Prágában. Van-e összefüggés a megigazulás reformációs főtétele és a karma között, s hogyan látja ezt az indiai lelkésznő, Priscilla Singh. Megtudhatjuk, miként lett hivatalos ünneppé a reformáció napja az Andok vidékén Chilében, milyen a reformáció hete Jáva szigetén, hogyan tartják az evangélizációs kampányt Szumátrán, miként elevenítik meg Kálvin és Zwingli személyét, hitújító fáradozásait Svájcban a fúvószene és a filmmatiné segítségével. Mit jelent  a németországi menekülteknek együtt ünnepelni a reformáció napját a honiakkal? Miről szól a protestáns prédikációs és istentiszteleti kultúra? Bizonyára már ennyiből is érzékelhetjük a reformációs munkafüzet igen sokrétű kínálatát. Aki fel szeretné lapozni, ezen a címen töltheti le: reformiert-info.de Themenheft zum Reformationstag 2010, direkt zum PDF, illetve www.kirche-im-aufbruch.ekd.de (reformiert-info.de – 2010-09-15 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.