Az atomfegyverek visszavonásáról

2012. június 01., péntek

Az Egyházak Világtanácsa (WCC) arra bíztatta a májusi NATO csúcstalálkozó döntéshozóit, hogy mutassanak példát, és vonják vissza azokat az atomfegyvereket, amelyeket több mint két évtizeddel a hidegháború lezárása után is készenlétben tartanak Európában.

Az Egyházak Világtanácsának titkára, Dr. Olav Fykse Tveit a csúcstalálkozó előtt felszólításban fogalmazta meg ezt az égető problémát. (A kérdéssel egyébként a WCC, az Európai Egyházak Konferenciája, a Kanadai Egyházak Tanácsa és az Amerikai Egyházak Nemzeti Tanácsa három éve folyamatosan foglalkozik.) Az ökumenikus szervezetek személyes találkozók során is kérték a NATO képviselőit, hogy a fegyvereket küldjék vissza amerikai tulajdonosaiknak, ezzel felszabadítva azokat az európai partnereket, akik kénytelenek maguknál készenlétben tartani az atomfegyvereket, miközben semmi szín alatt sem lenne szabad bevetni azokat.

Az ökumenikus szervezetek aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a csúcstalálkozón az atomfegyverek kulcsfontosságú témája elhalasztásra kerülhetett „A NATO ahelyett, hogy cselekedne, az orosz viszonyulástól teszi függővé az atomfegyverek eltávolítását" - írta jelentésében Tveit. Az Orosz Federációtól is kérte a NATO visszavonó intézkedésétől függetlenül is a fegyverek számának csökkentését, áttelepítésüket, végül pedig forgalomból való kivonásukat.

Tveit arra figyelmeztette a NATO-t, hogy az orosz intézkedésekre való várakozás holtpontra fogja vinni az atomfegyverek kérdését. 2010-ben az összes NATO szövetséges egyetértett abban, hogy biztonsági stratégiájukban csökkenteni kell az atomfegyverek szerepét. Tveit nyilatkozatában arra figyelmeztette a NATO-t, hogy ha Chicagóban nem tartják magukat ehhez a megállapodáshoz, akkor a csúcstalálkozót követően azonnal újra kell foglalkozniuk az atomfegyverek ügyével.

A csúcstalálkozón kiadott nyilatkozat egy pontja röviden érinti az atomfegyverek kérdését. Az Oroszországgal való hivatalos együttműködés keretein belül (NATO-Russia Founding Act) a NATO továbbra is kölcsönös stratégiai kapcsolatban kíván állni Oroszorzággal. 2012-re esik a NATO-Oroszország Tanács (NRC) tízéves, és a NATO-Russian Founding Act tizenöt éves évfordulója. Az évek során való sikeres együttműködésre hivatkozva a NATO arra kéri Oroszországot, hogy az Európában található atomfegyverek, a katonai gyakorlatok, a fegyverzetellenőrzés és a leszerelés tekintetében működjenek együtt a NATO-val, biztosítsák az átláthatóságot és a kölcsönös együttműködést.

Burns Katalin

Forrás: protestantnews.eu; oikumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.