A Talentumba várják a kicsiket és a nagyokat - Iskolakezdés előtti ismerkedés

2012. február 04., szombat

A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is „SULIVÁRÓ NAPOKAT” szervez február hétfői napjain a Székesfehérvári Református Egyházközség Talentum Református Általános Iskolájának vezetése. A rendezvénysorozattal az intézmény pedagógusai segíteni kívánják a szülőket az iskolaválasztásban, és lehetőséget kínálnak arra, hogy megismerkedjenek az intézmény szellemiségével, „talentumával” is. A gyermekek bepillanthatnak abba, milyen is lesz majd, ha beülhetnek az iskolapadba.

Ha lassan is, de közeleg az idő, amikor döntést kell hozni a szülőnek arról, melyik iskolát válassza gyermeke számára, melyik intézmény lesz az, amelyre az apróság neveltetését bátor szívvel rábízhatja, és ahol éveken át megfelelő, netán „piacképes” tudásanyaggal is ellátják gyermekét.

E nem könnyű kérdések megválaszolására, a döntések meghozatalában igyekszik segíteni - immár több éves tapasztalatával – a Talentum Általános Iskola a „Suliváró napok” rendezvényeivel. Február hétfői napjain (6-án, 13-án, 20-án, és 27.- én) várják a leendő elsősöket és szüleiket az izgalmas foglalkozásokra.

Az alkalmakon a gyermekek megismerhetik a szeptemberben induló első osztály tanítóit, játékos foglalkozásokon vehetnek részt, bejárhatják a tantermeket és kipróbálhatják, milyen az iskola padban ülni. Szüleik végignézhetik az első „közös órát”, és csemetéikkel együtt megtekinthetik az iskolát. Az első foglalkozáson, 6-án a felnőtteket szülői fórumra várja az iskolavezetés, ahol kérdezz-felelek formában választ kaphatnak a tanévkezdéssel kapcsolatos kérdéseikre.

Szanyó Gáborné, a Talentum Református Általános Iskola igazgatónője elmondta, hogy minden olyan családot szeretettel várnak, akik a gyermekeiket keresztyén értékrend szerint szeretnék nevelni. Természetesen azokat az érdeklődőket is szívesen fogadják az intézmény falai közé, akik még nem tartoznak gyülekezethez, de nyitottak a Biblia tanításai iránt. Az iskola legfontosabb feladata az oktatás. A tantestület – ezzel párhuzamosan - egyöntetűen hangsúlyozza a nevelés fontosságát is. Az iskola vezetője kifejtette, céljuk, hogy tanítványaik megismerjék a mindennapi élethez szükséges alapvető emberi normákat, vagyis segítsék egymást, a szüleiket, nevelőiket tiszteljék, az udvariassági szabályokat megismerjék, a csúnya beszédet pedig kerüljék.

„Természetesen a nevelő munka közben törekszünk az oktatás színvonalának folyamatos emelésére is. Tudjuk, hogy tanítványaink különböző talentumokat kaptak Teremtőjüktől, a mi feladatunk, hogy megtanítsuk őket helyesen használni adottságaikat!” - fűzte hozzá Szanyó Gáborné, aki példaként említette: a tehetséges gyerekekkel rendszeresen részt vesznek az egyházi iskoláknak meghirdetett országos versenyeken, de a székesfehérvári megmérettetéseken is „ismerősen cseng” a „Talentum” név.

Az alsó tagozaton a tanulókkal való foglalkozás iskolaotthonos rendben történik, vagyis a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodva a tanítóik a tanórákat és a szabadidős foglalkozásokat a nap során egyenletesen osztják el. Az olvasás és az írás tanítás az úgynevezett hangoztató-elemző-összetevő módszerrel (szótagolva) történik.

A tankönyvek beszerzésére, használatára szintén nagy gondot fordítanak, így a „Mozaik Kiadó” esztétikus, tartalmas kiadványait alkalmazzák, ezekhez interaktív tananyagok is használhatók.

Az igazgatónő arról is tájékoztatott, hogy a tanulás mellett helye van az egészséget elősegítő programoknak is. A szabadidős tevékenységek egész tárházát kínálják a nebulóknak, akik rajzolhatnak, matematikai feladványokon törhetik kobakjukat, böngészhetik az informatika izgalmas világát, angol nyelvet tanulhatnak, kipróbálhatják ügyességüket a kézműves szakkör keretében. Lehetőségük van úszásra, korcsolyázásra, kosárlabdázásra és az iskola szomszédságában kialakított sportpályán a labdát is bátran rúghatják.

Iskolaválasztás szempontjából távolról sem elhanyagolható az intézmény megközelíthetősége. Nos, e tekintetben is kedvező az iskola belváros közeli fekvése, hiszen Székesfehérvár központjához közel található, autóbusszal is jól megközelíthető. Az intézménybe az új elsősök sorai közé várják a városkörnyéki településekről érkező kisiskolásokat is.

Szűcs Gábor

Suliváró napok a Székesfehérvári Református Egyházközség Talentum Református Általános Iskolájában ( Székesfehérvár, Széchenyi utca 16.)

Időpont: februári hétfők (6.; 13.; 20.; 27.) Miden alkalommal 17 óra

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.